Χρ. Σενέκης – Ικανοποίηση για τα μέτρα που δρομολογούνται από την υπουργό Δικαιοσύνης για τις συνθήκες κράτησης στις Κεντρικές Φυλακές
Ανακοινώσεις |

Δηλώσεις του Βουλευτή Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρίστου Σενέκη μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης στις Κεντρικές Φυλακές.

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών ξεκίνησε η συζήτηση για τις συνθήκες κράτησης στις Κεντρικές Φυλακές στο πλαίσιο της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κεντρικές Φυλακές, όσον αφορά τις κτηριακές υποδομές, τον υπερπληθυσμό κρατουμένων και την υποστελέχωση σε δεσμοφύλακες.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ακούσαμε από την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ότι δρομολογούνται σημαντικά μέτρα αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού, αύξησης του αριθμού των δεσμοφυλάκων και της επιμόρφωσής τους, κατάρτισης των κρατουμένων για σκοπούς επανένταξης.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι για τα προαναφερθέντα μέτρα υπάρχει εν εξελίξει διαβούλευση με το Συμβούλιο της Ευρώπης για σκοπούς συμβολής στη χρηματοδότηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε συγκεκριμένη αναφορά στις συνθήκες κράτησης του κούρδου Κενάν Αγιάς και ειδικότερα στον ισχυρισμό ότι μετά την απόφασή του για απεργία πείνας τέθηκε τιμωρητικά σε απομόνωση.

Από το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγινε ξεκάθαρη αναφορά ότι ο κ. Αγιάς ουδέποτε τέθηκε σε απομόνωση.

Κατά την επίμαχη περίοδο βρισκόταν στην Κύπρο κλιμάκιο της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων και Ταπεινωτικής Μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) και μεταξύ άλλων αξιολόγησε τις συνθήκες κράτησης του κ. Αγιάς, χωρίς οποιεσδήποτε αρνητικές υποδείξεις.

Η διαχρονική αλληλεγγύη του κυπριακού λαού στον αγώνα του κουρδικού λαού δεν θα πρέπει να τυγχάνει εκμετάλλευσης και να οδηγεί σε τοποθετήσεις που ισοδυναμούν με αυτομαστίγωμα και πλήττουν την εικόνα της χώρας μας.

Γραφείο Τύπου

12 Ιουνίου 2023

ροή ειδήσεων