Χρ. Σενέκης – Παρέμβαση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ
ΟΑΣΕ Ουκρανικό
Ανακοινώσεις |

Δήλωση του Βουλευτή Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρίστου Σενέκη

Υπό τη σκιά της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε η 21η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου Χρίστος Σενέκης μετέφερε στους συνέδρους ότι οι σκέψεις μας είναι με τον Ουκρανικό λαό, ο οποίος υποφέρει από την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία. Στεκόμαστε δίπλα τους σεβόμενοι την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνιστά παραβίαση των αρχών του ΟΑΣΕ, και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Και πρόσθεσε ότι η Κύπρος, ως χώρα που είναι ακόμα διαιρεμένη μετά από 47 χρόνια, βιώνοντας τις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974, της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής μέρους της επικράτειάς της και τον εκτοπισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού της, στηρίζει τις προσπάθειες για άμεση παύση από τη Ρωσία κάθε στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία και επιστροφή στον δημοκρατικό διάλογο.

Επί της ουσίας της συζήτησης, η οποία αφορούσε την προώθηση της οικονομικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε αυστηρή τήρηση του δικαίου της Θάλασσας, με στόχο να μετατραπεί η ενέργεια σε καταλύτη για την περιφερειακή ειρήνη και συνεργασία και να αναδείξει τη σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ως εναλλακτική ενεργειακή επιλογή για την Ευρώπη. Υπέδειξε όμως ότι, δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει τη διπλωματία των κανονιοφόρων και τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ένταση σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή.

Γραφείο Τύπου

25/2/2022

ροή ειδήσεων