Χρ. Σενέκης – Συμμετοχή στη Χειμερινή Σύνοδο του ΟΑΣΕ
Ανακοινώσεις |

Στο πλαίσιο της Χειμερινής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιείται στη Βιέννη, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης συμμετείχε σε συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, με θέμα την ανάγκη εξεύρεσης κοινής προσέγγισης όσον αφορά στην προώθηση της οικονομικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Στη δική του παρέμβαση, ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και την επισιτιστική κρίση, που πυροδότησε, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού και της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης. Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, αλλά και στον απαράδεκτο αποκλεισμό των πλοίων με κυπριακή σημαία από τη διαδικασία μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, λόγω των τουρκικών απαγορεύσεων.

Ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στο πλήγμα που δέχθηκε ο κυπριακός τουριστικός τομέας από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επεσήμανε ότι οι κοινές αποφάσεις, που αφορούν κυρώσεις, θα πρέπει να συνοδεύονται από ταυτόχρονα μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων.

Στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης και ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κύπρος επενδύει στη κατασκευή του Euroasia Interconnector για μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί αξιόπιστος εναλλακτικός ενεργειακός κόμβος για την μεταφορά φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Τέλος, όσον αφορά στην περιβαλλοντική ασφάλεια, ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στην περιφερειακή πυρηνική απειλή, που προκαλείται από την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στη σεισμογενή περιοχή του Άκκουγιου, κοντά στα νότια παράλια της Τουρκίας. Οι πρόσφατοι καταστροφικοί σεισμοί, που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και άστεγους, πέραν του αυτονόητου καθολικού κύματος συμπαράστασης στους πληγέντες, προκαλούν έντονη ανασφάλεια, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει στην επαναξιολόγηση της ανοχής που επιδεικνύεται ως προς την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω σταθμού.

Γραφείο Τύπου

23/3/2023

ροή ειδήσεων