Χρ. Σενέκης – Συνάντηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων με τη Μόνιμη Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους αγνοουμένους στην Κύπρο, Isabel Santos
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΕΝΕΚΗ

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της Κ.Ε. Προσφύγων πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Μόνιμη Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο, κ. Isabel Santos, η οποία θα ετοιμάσει προσχέδιο ψηφίσματος για τους αγνοουμένους και το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Δεκέμβρη.

Χαιρετίσαμε τον επαναδιορισμό Μόνιμου Εισηγητή για το συγκεκριμένο θέμα και τη συνεχή χρηματοδότηση προς τη ΔΕΑ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως επιβεβαίωση του θεσμικού ενδιαφέροντος της ΕΕ για την τραγικότερη πτυχή του Κυπριακού προβλήματος.

Ευχαριστήσαμε την κ. Santos για το προσωπικό ενδιαφέρον και για την επίσκεψή της Κύπρο.

Υποδείξαμε ότι για να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα των αγνοουμένων απαιτούνται:

  1. Χρηματοδότηση, η οποία υπάρχει και είναι επαρκής.
  2. Υλικοτεχνικά μέσα, τα οποία υπάρχουν.
  3. Βάσιμες πληροφορίες, οι οποίες υπάρχουν.
  4. Συνεργασία της Τουρκίας, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει.

Συνεπώς, για να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων απαιτείται να υπάρξει πίεση προς την Τουρκία για να ανοίξει τα στρατιωτικά αρχεία της και να επιτρέψει την πρόσβαση για ανασκαφές στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές.

Θεωρούμε ότι η διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων αποτελεί το ουσιαστικότερο ΜΟΕ για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Γραφείο Τύπου

24 Ιουλίου 2023

ροή ειδήσεων