Χρ. Σενέκης – Υλοποίηση προνοιών της προσφυγικής πολιτικής
Ανακοινώσεις |

Γραπτή Δήλωση Βουλευτή ΔΗΚΟ Αμμοχώστου Χρίστου Σενέκη

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις στοχεύσεις και τις προτεραιότητες του νέου υπουργού Εσωτερικών σε σχέση με την προσφυγική πολιτική της νέας κυβέρνησης.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώσαμε ότι, πριν από τη συμπλήρωση 30 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού, ξεκίνησε η υλοποίηση προνοιών της προσφυγικής πολιτικής, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η άμεση ανταπόκριση του υπουργού όσον αφορά στην ανάγκη αναδόμησης των προβληματικών πολυκατοικιών σε προσφυγικούς οικισμούς με τρόπο ολιστικό.

Περαιτέρω, χαιρετίζουμε την πρόθεση για επαναξιολόγηση του ύψους του επιδόματος ενοικίου, στη βάση των νέων δεδομένων και της δραματικής αύξησης των ενοικίων.

Από την πλευρά μας, ως ΔΗΚΟ αναδείξαμε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη υλοποίησης δύο κορυφαίων πυλώνων της προσφυγικής πολιτικής στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη και αφορούν στην οικονομική βοήθεια για την απώλεια χρήσης και κάρπωσης των κατεχόμενων περιουσιών και στη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Θεωρούμε ότι οι δύο αυτοί πυλώνες αποτελούν τη δικαιότερη μορφή στήριξης του προσφυγικού κόσμου, αφού θα είναι ανάλογη της απολεσθείσας κατεχόμενης περιουσίας.

Επιπλέον, αναδείξαμε την ανάγκη διεύρυνσης των δικαιούχων σε στεγαστική οικονομική βοήθεια, μέσω της αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς και την ανάγκη αύξησης του ύψους της στεγαστικής βοήθειας, ώστε να ανταποκρίνεται στην αύξηση του κόστους απόκτησης κατοικίας.

Τέλος, έχουμε υποδείξει ότι η αξιοπρέπεια του προσφυγικού κόσμου είναι ένας αέναος αγώνας για τον οποίο κρινόμαστε καθημερινά. Συνεπώς, η ευθύνη βρίσκεται στις πλάτες μας, εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Γραφείο Τύπου

21 Μαρτίου 2023

ροή ειδήσεων