ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 24ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004, ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Ανακοινώσεις |

Το 2004, οι Ελληνοκύπριοι κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Και αποφάσισαν, με δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν, ότι δεν μπορούσαν να υποθηκεύσουν το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού, αποδεχόμενοι μια λύση, η οποία, με αντάλλαγμα ασαφείς υποσχέσεις από την Τουρκία, χωρίς διασφάλιση υλοποίησης τους, ΔΙΕΛΥΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Η πρόταση λύσης του κυπριακού, του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εκχωρούσε ανεπιστρεπτί κυριαρχία στην τουρκική πλευρά, με σοβαρό κίνδυνο οι Ελληνοκύπριοι να καταστούν επαίτες και αναζητητές κράτους και κυριαρχίας και καθιστούσε την Κύπρο έρμαιο των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας.

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘‘κοινότητα’’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε ο αείμνηστος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος στο διάγγελμα του και ηγήθηκε της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, σε μια κορυφαία πράξη αξιοπρέπειας, αποφασιστικότητας, θάρρους και ευθύνης, αψηφώντας τους εκβιασμούς, τις πιέσεις και τα ψευδοδιλήμματα.

Δυστυχώς, η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τον κυρίαρχο λαό, δεν έτυχε σεβασμού.

Οι επιλογές των διακυβερνήσεων από το 2008 και μετά, οδήγησαν το κυπριακό στη χειρότερη του φάση. Πλέον, συζητούνται πρόνοιες, χειρότερες και από αυτές του σχεδίου Ανάν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, επιθυμεί να υπενθυμίσει στους – πάσης φύσεως και προελεύσεως – κακοπροαίρετους, ότι οι Ελληνοκύπριοι, δεν απέρριψαν τη λύση του κυπριακού, αλλά μια συγκεκριμένη πρόταση, με συγκεκριμένες πρόνοιες.

Αμετάθετος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, έτσι ώστε η πρόταση, που θα τεθεί ενώπιον του λαού, να διασφαλίζει ότι η λύση θα είναι βιώσιμη, διαρκής, λειτουργική και δημοκρατική και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν διασφαλιστεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Γραφείο Τύπου
23 Απριλίου 2018

ροή ειδήσεων