Η 9η Μαϊου σηματοδοτεί την επέτειο της Διακήρυξης Schuman η οποία πριν 73 χρόνια, -το 1950- έθεσε τα θεμέλια και αποτέλεσε την απαρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, έχει συμβάλει καθοριστικά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με υπερεθνικούς θεσμούς, έχει ενοποιήσει και εκσυγχρονίσει δομές και νομοθεσίες των κρατών – μελών.
Η Ενωμένη Ευρώπη δημιουργεί μια βαρυσήμαντη σχέση αλληλεπίδρασης των κρατών-μελών, τόσο μεταξύ τους όσο και με τον υπόλοιπο κόσμο σε όλους τους τομείς.
Σήμερα η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις και ορισμένες από τις δυσκολότερες προκλήσεις που είχε ενώπιον της, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ευρύτερα η ασφάλεια στην Ευρώπη, οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, το στοίχημα της ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, το μεταναστευτικό, η πράσινη οικονομία και πολλά άλλα. Καλείται επίσης να διασφαλίσει την στρατηγική και ενεργειακή της αυτονομία.
Σε ότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, η σπουδαιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαμφισβήτητη.
Η ιδιότητα ως ισότιμου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας και παρέχει τις δυνατότητες και τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να επιδιώξουμε ενεργότερο και ουσιαστικότερο ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας αλλά και τον υβριδικό της πόλεμο στο μεταναστευτικό.
Γραφείο Τύπου
9 Μαΐου 2023