Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
Ανακοινώσεις |

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, ως η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών.

Με την ευκαιρία αυτή, το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής ή άλλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Είναι γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κύπρο το θεσμικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί ωστόσο σε επίπεδο πρόληψης υπάρχουν ακόμη κενά τα οποία η πολιτεία οφείλει να καλύψει για να προστατεύει τις γυναίκες, να ενθαρρύνει τα θύματα να προχωρούν σε καταγγελίες και να τα στηρίζει σε κάθε στάδιο από την καταγγελία και μετέπειτα διευκολύνοντας την πρόσβαση σε μηχανισμούς στήριξης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών όπως είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η πρόληψη μέσω της παιδείας στα σχολεία μας με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας, η οποία επέρχεται μόνο με την εμπέδωση στις επόμενες γενιές, των αρχών της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, εκπαίδευση και εξειδίκευση των δημόσιων λειτουργών οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά βίας έναντι γυναικών, διαχείριση των καταγγελιών μέσω πολυθεματικών ομάδων οι οποίες θα περιλαμβάνουν κοινωνικούς λειτουργούς, αστυνομία, ιατρούς και ψυχολόγους κάτω από μία ομπρέλα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά και ουσιαστικά στην προώθηση και την εφαρμογή μιας συλλογικής εθνικής πολιτικής για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκληματικού αυτού φαινομένου.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα έγκλημα εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας και της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Γραφείο Τύπου

25 Νοεμβρίου 2022

ροή ειδήσεων