Συζητήσαμε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι προβληματικός. Μπορεί να υπάρχει εξήγηση γιατί είναι προβληματικός, ότι υπάρχει κρίση οικονομική και γι’ αυτό η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια –και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δυστυχώς– υποβάθμισαν τον τομέα της Άμυνας.
Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να αναβαθμιστεί πάση θυσία. Οι απειλές της Τουρκίας είναι καθημερινές, είναι γνωστές και θα ενταθούν όπως όλοι εκτιμούν –και εμείς εκτιμούμε ακριβώς το ίδιο–, κατά συνέπεια η ασφάλεια μίας χώρας και η άμυνά της είναι υπόθεση του λαού και είναι υποχρέωση της πολιτείας να βρει τους τρόπους και τα χρήματα για να την ενισχύσει.
Για το Δημοκρατικό Κόμμα τα θέματα της Άμυνας είναι εθνικά, συνεπώς δηλώσαμε και στην Επιτροπή ότι θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες, φτάνει αυτές, μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας, να εμπεριέχουν το στοιχείο της περαιτέρω ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς.
Ακόμα μια εισήγηση του Δημοκρατικού Κόμματος η οποία έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα, είναι η σύσταση και η θεσμοθέτηση μόνιμα του Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής και Ασφάλειας, ούτως ώστε Αθήνα και Λευκωσία συντονισμένα και μακροπρόθεσμα, όχι βραχυπρόθεσμα και εμπειρικά, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Μόνο με τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές, υιοθετώντας την άποψη ότι η Άμυνα είναι εθνικό θέμα, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Παύλος Μυλωνάς
9.11.2020