Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εσωτερικών, σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, προέβη στις εξής δηλώσεις:
«Είναι αναπόφευκτο να υπάρχει διαφωνία και διάσπαση στο εσωτερικό μέτωπο όταν βλέπουμε να παραβιάζονται οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που καθόριζαν και καθορίζουν το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
Η δική μας η ανησυχία εστιάζεται στο εξής: όλα μας δείχνουν πως οδεύουμε σε μία λύση συνομοσπονδίας δύο κρατών.
Επομένως το Δημοκρατικό Κόμμα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μία τέτοια μορφή λύσης καθώς θεωρούμε ότι αυτή είναι η χείριστη λύση επίλυσης του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε να έχουμε σε τέτοια περίπτωση όλα τα προβλήματα που έχουμε σήμερα, αλλά με ένα αναγνωρισμένο κράτος απέναντι μας το οποίο πάρα πολύ σύντομα θα επιδιώξει να φύγει από τη συνομοσπονδία με απόσχιση και να διεκδικήσει κυριαρχία.
Επομένως δεν θεωρούμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος όπως την οραματίζεται τουλάχιστον ο κυπριακός ελληνισμός,
Άρα εάν με ρωτάτε πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις διαφωνίες, είναι με την επιστροφή στη βάση της λύσης του κυπριακού που καθορίζεται και στο περιεχόμενο της λύσης του κυπριακού που καθορίζεται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Όσο ο κ. Αναστασιάδης και όσοι στηρίζουν την πολιτική του παρεκκλίνουν από αυτές τις ομόφωνες αποφάσεις, θα υπάρχει διαφωνία και θα υπάρχει διάσπαση στο εσωτερικό μέτωπο.
Ερώτηση: Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει ένα ενιαίο μέτωπο ενόψει των εξελίξεων;
Ενιαίο μέτωπο για να κάνουμε τί πράγμα; Εδώ έχουμε την κυβέρνηση, τον πρόεδρο Αναστασιάδη που διαχειρίζεται το Κυπριακό γιατί αυτή είναι η εντολή του με βάση τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να διατυπώνουμε τις δικές μας ανησυχίες όταν βλέπουμε τέτοιες εξελίξεις όπως αυτές που διαπιστώνουμε.
Για παράδειγμα η Τουρκία να μιλά απροκάλυπτα για λύση δυο κρατών, ο κ. Τατάρ να έχει «εκλεγεί» για να διεκδικήσει λύση δύο κρατών, να ακούμε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να μας λένε ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία θα είναι η αφετηρία της συζήτησης και πρέπει να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις, να βλέπουμε να διαμορφώνονται νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, να βλέπουμε να συνεχίζονται οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ, να έχει παγώσει το δικό μας ενεργειακό πρόγραμμα, να έχει βρεθεί η Κύπρος εκτός του East Med και αντί η Τουρκία να δέχεται κυρώσεις, να την επιβραβεύουν και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αυξηθεί και η χρηματοδότηση της με τη σύμφωνο γνώμη και του κ. Αναστασιάδη.
Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι μέτωπο που χρειαζόμαστε. Κοινή λογική για να κατανοήσουμε ότι οι αποτυχημένες πολιτικές που μας έχουν φέρει σε αυτά τα αδιέξοδα, εάν συνεχιστούν θα μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες.»
Γραφείο Τύπου
18 Μαρτίου 2021