Δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τα ταξίδια του ΠτΔ και το Συνεργατισμό
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

«Σε σχέση με το δεύτερο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες, δυστυχώς αυτό που έχουμε διαπιστώσει και σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου είναι το «κρυφτούλι» συνεχίζεται.

Για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να πει όλη την αλήθεια σε σχέση με την εξυπηρέτηση που δέχθηκε από τον συγκεκριμένο Σαουδάραβα επενδυτή.

Και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να δώσει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, παρόλο που έχει ερωτηθεί γραπτώς να καταθέσει σχετικά αποδεικτικά στοιχεία για την πληρωμή αυτού του ταξιδιού, αρνήθηκε να το πράξει

Υπενθυμίζεται πως ρητώς, ξεκάθαρα είχε ερωτηθεί ο ΠτΔ, πριν από αρκετές μέρες να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει στην Επιτροπή Ελέγχου, κατά πόσον το ιδιωτικό αεροπλάνο το οποίο σήμερα παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι χρησιμοποίησε για να μεταβεί στις Σεϋχέλλες το 2015, του είχε παραχωρηθεί είτε δωρεάν είτε με ευνοϊκούς όρους. Διότι προκύπτουν ζητήματα ηθικής πολιτικής τάξης και από τα δυο αυτά σενάρια.

Εάν αυτό το αεροπλάνο δόθηκε με χαμηλή τιμή όπως ισχυρίστηκε σήμερα ο ΠτΔ, τότε προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα για το ενδεχόμενο παροχής ανταλλαγμάτων για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου Σαουδάραβα όπως προέκυψε μετά από λίγες μέρες όταν επέστρεψε το αεροπλάνο με την πολιτογράφηση της δεύτερης συζύγου του, η οποία κατά την Ερευνητική Επιτροπή Καλογήρου, ήταν παράνομη,

Προκύπτει επίσης ζήτημα παραβίασης του Κώδικα Δεοντολογίας της κυβέρνησης του κυρίου Αναστασιάδη που ενδεχόμενα ο ίδιος να θεωρεί ότι εφαρμόζεται για όλους τους υπόλοιπους αξιωματούχους αλλά όχι για τον ίδιο.

Εάν όμως αυτό το αεροπλάνο, αυτό το ιδιωτικό τζετ δόθηκε στον ΠτΔ και στην οικογένεια του δωρεάν, τότε ενδεχόμενα να προκύπτει και η διάπραξη ποινικού αδικήματος από πλευράς του ΠτΔ. Καθώς σε τέτοια περίπτωση σημαίνει ότι έχει δώσει ψευδή μαρτυρία ενόρκως ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου. Και σε τέτοια περίπτωση σημαίνει ότι ο ΠτΔ έχει διαπράξει το ποινικό αδίκημα της ψευδορκίας.

Καλούμε για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταματήσει να κρύβεται, να πει την αλήθεια στον κυπριακό λαό, να παρουσιάσει αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία της πληρωμής του αεροπλάνου, εάν υπάρχουν.

Εάν δεν υπάρχουν και έχει πει ψέματα να απολογηθεί στον κυπριακό λαό  Σε διαφορετική περίπτωση ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους δικαιούται να πιστεύει ότι ο ΠτΔ είναι ένοχος ποινικών αδικημάτων.»

(Για το Συνεργατισμό)

«Σε σχέση με τον Συνεργατισμό, τόσο ο κ. Αρέστη στο πόρισμα του όσο και ο κ. Κώστας Κληρίδης πριν από σχεδόν 2 χρόνια, έχουν διαπιστώσει την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων στην περίπτωση της διαχείρισης του Συνεργατισμού.

Δυο χρόνια μετά καμία ποινική δίωξη δεν έχει προωθηθεί δικαστικώς. Και επειδή αυτές οι υποθέσεις ενδεχομένως να αφορούν πολιτικά πρόσωπα όπως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών, τη διοίκηση του Συνεργατισμού, οφείλουμε ως Βουλή να απαιτούμε διαφάνεια και οφείλουμε ως Βουλή να ελέγχουμε το ενδεχόμενο συγκάλυψης της διερεύνησης αυτών των ποινικών αδικημάτων.

Και όταν παρατηρούμε ότι δυο χρόνια μετά δεν έχουν ληφθεί σχετικές καταθέσεις για τη στοιχειοθέτηση αυτών των ποινικών αδικημάτων, τότε ναι, εγείρεται εύλογα το συμπέρασμα της συγκάλυψης και αυτού του σκανδάλου.

Επομένως όταν βλέπουμε ότι στο παρελθόν η αστυνομία όχι μόνο απεκάλυπτε αυτούς από τους οποίους ζητούσε καταθέσεις αλλά έκανε και σχετικές ανακοινώσεις προς τον Τύπο εγείρεται το ερώτημα γιατί στην περίπτωση του Συνεργατισμού είναι επτασφράγιστο μυστικό από ποιους έχουν λάβει καταθέσεις, εάν έχουν λάβει αυτές τις καταθέσεις.

Επομένως και για αυτή την περίπτωση θεωρούμε πως εγείρεται μείζον ζήτημα συγκάλυψης ακόμη ενός σκανδάλου».

Γραφείο Τύπου

4 Μαρτίου 2021

ροή ειδήσεων