Δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου, μετά τη συνάντησή του με τον Σύνδεσμο Τραπεζών
WEB TV, Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Τους τρόπους με τους οποίους οι Τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν την κυπριακή οικονομία, τους δανειολήπτες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε αυτή τη δύσκολο περίοδο που διανύουμε, συζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπεζών, σε συνάντηση που είχαν σήμερα (4/10/2023) στα γραφεία του ΔΗΚΟ.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος προέβη στις εξής δηλώσεις:

«Η κυπριακή οικονομία διανύει μια ιδιαίτερη ιδιόμορφη, κρίσιμη και δύσκολη περίοδο.

Μετά και την έγκριση του Προϋπολογισμού του 2024 από το Υπουργικό Συμβούλιο, είχαμε άμεσα τη διπλή αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s και πλέον όλοι οι Οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν την κυπριακή οικονομία πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην αξιολόγηση και αξιοπιστία της χώρας μας.

Σημειώνουμε δε ότι αυτή η αναβάθμιση οφείλεται και στην σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Όμως από την άλλη, αναγνωρίζουμε ότι δυσκολίες και προκλήσεις παραμένουν. Έχουμε και διανύουμε μια περίοδο με υψηλό πληθωρισμό, με ακρίβεια και υψηλά δανειστικά επιτόκια καθώς αυτά τα επιτόκια τα καθορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πανευρωπαϊκά.

Επομένως, είχα σήμερα την ευκαιρία με τον Σύνδεσμο Τραπεζών να συζητήσουμε και να εξετάσουμε πώς οι Τράπεζες και το Χρηματοοικονομικό σύστημα μπορούν να βοηθήσουν την κυπριακή οικονομία και να βοηθήσουν τους Κύπριους δανειολήπτες, τις κυπριακές επιχειρήσεις και τα κυπριακά νοικοκυριά.

Πιστεύουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες από πλευράς των Τραπεζών πρέπει να αναληφθούν άμεσα, με στεγαστικά προγράμματα που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα νεαρά ζευγάρια, νεαρούς επιχειρηματίες. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να προωθηθεί και να επισπευθεί η αναθεώρηση και αναδιάρθρωση δανείων, θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι ώστε οι θεσμοί που προστατεύουν τους δανειολήπτες να αναβαθμιστούν, όπως είναι ο θεσμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και πολλά άλλα θα πρέπει να γίνουν άμεσα για να μπορέσουμε από τη μια να δώσουμε την προστασία στους δανειολήπτες που πρέπει να δώσουμε και από την άλλη το τραπεζικό σύστημα να διατηρήσει την αξιοπιστία και την σταθερή του πορεία για να μπορεί να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της χώρας.»

Γραφείο Τύπου

4 Οκτωβρίου 2023

ροή ειδήσεων