Δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση
WEB TV, Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε τα εξής:

«Το διεθνές τραπεζικό σύστημα διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας και είναι αναπόφευκτο και αναπόδραστο ότι αυτή η αστάθεια θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που άκουσα σήμερα τις διαβεβαιώσεις από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, για το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα έκθεσης σε αυτούς τους τραπεζικούς κινδύνους τόσο σε ότι αφορά τη ρευστότητα και σε ότι αφορά την επάρκεια κεφαλαίων αλλά και το πιο σημαντικό απ’ όλα, έχουμε ξανακερδίσει την αξιοπιστία μας ως κυπριακό τραπεζικό σύστημα και αυτή την αξιοπιστία συμφωνούμε ότι πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, ιδιαίτερα μέσα σε αυτήν την περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Είχαμε την ευκαιρία, φυσικά, να ανταλλάξουμε απόψεις και για άλλα ζητήματα κυρίως για το δίχτυ προστασίας που πρέπει να έχουν οι καλόπιστοι δανειολήπτες χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται η δυνατότητα είσπραξης από κακόπιστους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση που είχαμε σήμερα.»

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε τα εξής:

«Και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος για το χρόνο του σήμερα και για την ανταλλαγή απόψεων.

Όπως έχει αναφέρει, συζητήσαμε τις διεθνείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Όπως έχω ήδη αναφέρει ο τραπεζικός μας τομέας έχει σημαντική ρευστότητα και σημαντικά κεφάλαια και όχι άμεση έκθεση στα γεγονότα που εξελίχθηκαν μέχρι τώρα.

Φυσικά δεν εφησυχαζόμαστε μέχρι να επανέλθει ηρεμία στον τομέα αυτό, και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Όμως, δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνετή πολιτική και από τις ίδιες τις τράπεζες και από τις εποπτικές αρχές, έτσι ώστε η ανθεκτικότητα να χτίζεται κατά την περίοδο που υπάρχει ομαλότητα.

Συζητήσαμε επίσης και για τους δανειολήπτες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ενημέρωσα τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και για τη συνάντηση που είχα με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές των τραπεζών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου τους έθεσα και τα θέματα των γρήγορων και έγκαιρων διαρθρώσεων με τους φερέγγυους δανειολήπτες, το οποίο ωφελεί και τους δανειολήπτες και τις ίδιες τις τράπεζες και φυσικά τη σταθερότητα της οικονομίας μας.

Συζητήσαμε επίσης τον πληθωρισμό και την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, κάτι που είναι η πολιτική που εφαρμόζεται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επίσης διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος το πόσο καλές είναι πλέον οι σχέσεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η πλήρης συνεργασία σε επίπεδο και ενιαίου εποπτικού μηχανισμού και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία είναι πολύ σημαντική ειδικά τώρα που υπάρχουν αυτές οι διεθνείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.»

Γραφείο Τύπου

23 Μαρτίου 2023

ροή ειδήσεων