Δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συνεργασία για Σταθερότητα» που έχει αναλάβει το Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει της νέας προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο ενώ έχει ήδη προκαθοριστεί συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είχε μία ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Σιζόπουλο για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία και συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στο Κυπριακό, όπου μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ενός αδιεξόδου, έχουμε τις πρώτες πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό αλλά και τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» και πρόσθεσε ότι «ως κόμματα που συμμετέχουμε στην παρούσα διακυβέρνηση, οφείλουμε να θωρακίσουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και να συνεργαστούμε για να διαφυλάξουμε την ομαλότητα και τη σταθερότητα που απαιτεί σήμερα η χώρα.»

«Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «απαιτείται συνεργασία, ενότητα, συλλογικότητα για να υπερασπιστούμε τα δίκαια του λαού μας, για να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και για να επηρεάζουμε κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως είναι η συνεργασία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν είναι μόνο στο Κυπριακό που απαιτείται αυτή η συνεργασία και αυτός ο συντονισμός, αλλά και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα αλλά και την εσωτερική διακυβέρνηση. Μεγάλα θέματα όπως είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού όπως είναι η το ΓεΣΥ, όπως είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά η συνέχιση της εξαιρετικής πορείας της κυπριακής οικονομίας.»

Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Σιζόπουλο όχι μόνο για αυτή τη συνάντηση αλλά και για την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των δυο κομμάτων που, όπως ανέφερε, «έχει φέρει μέχρι στιγμής πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι «σίγουρα απαιτείται συνεργασία και συλλογικότητα όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης αλλά σε ολόκληρο τον πολιτικό χώρο. Τα εθνικά μας ζητήματα αφορούν όλους και εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη πως μπορούμε να ενεργήσουμε εποικοδομητικά και συλλογικά, για ν’ αντιμετωπίσουμε τις εθνικές μας προκλήσεις ανεξαρτήτως του κατά πόσο μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε διάφορα επιμέρους ζητήματα.» Πρόσθεσε δε ότι «όσον αφορά τη συνεργασία των κομμάτων, αυτή είναι αναγκαία και επωφελής για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και ακριβώς για αυτό τον λόγο, ναι, έχουμε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτές τις πρωτοβουλίες.»

Σε ότι αφορά το εθνικό ζήτημα ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «ο πιο βασικός κίνδυνος είναι η συνέχιση του αδιεξόδου και της στασιμότητας. Όλοι οι ελπίζουμε ότι με την ανάληψη των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού.»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είπε ότι «αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίζει την άρνηση της Τουρκίας και την προσπάθεια της ν’ αλλάξει την βάση συζήτησης σε μια βάση που θα περιλαμβάνει τη λύση των 2 κρατών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας. Παρά το ότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυτές οι σκοπιμότητες και επιδιώξεις από τουρκικής πλευράς, όπως επίσης υπάρχει και η βασική σκοπιμότητα από πλευράς του ότι δεν πρέπει να γίνουν καν διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτήν την άρνηση από πλευράς τους, αντίθετα θεωρούμε ότι μέσα από πρωτοβουλίες πρέπει να βρούμε τρόπο να επιστρέψουμε στο διάλογο και να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.»

Σε ότι αφορά την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις και τις απόψεις της κ. Ολγκίν αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που περιγράφουν το κυπριακό πρόβλημα. Εμείς επιμένουμε πάντα ότι αυτή η συμφωνημένη βάση και το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου είναι οι καθοδηγητικές γραμμές πάνω στις οποίες οφείλει να κινηθεί τόσο ΟΗΕ όσο και ο οποιοσδήποτε προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα.»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανατόνισε ότι «το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η αδιαλλαξία και επεκτατισμός της Τουρκίας και εμείς επιμένουμε ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.»

Γραφείο Τύπου

26 Φεβρουαρίου 2024

ροή ειδήσεων