Δήλωση Χρ. Ορφανίδη – Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Ανακοινώσεις |

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Καταγγέλλω αθέτηση υπόσχεσης για τη Λάρνακα.

Είχα έγνοια και παρακολουθούσα την πιο κάτω απόφαση και στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού μου Ελέγχου απέστειλα επιστολή μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 27 Μαρτίου 2023 η οποία παρέμεινε αναπάντητη.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Ιανουαρίου 2023 ενέκρινε την υπογραφή της Συμφωνίας του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Π.Ο.Υ. για την ίδρυση Γραφείου Χώρας του Οργανισμού στη Λάρνακα. Ακολούθως δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας η έγκριση αυτή και στις 27 Μαρτίου 2023 απέστειλα σχετική επιστολή μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ζητώντας ενημέρωση μέχρι που ευρίσκεται το όλο ζήτημα, καθώς η έγκριση αυτή πρέπει να σταλθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής και ακολούθως να ψηφισθεί ο νόμος που αφορούσε τη συμφωνία από την Ολομέλεια αυτής.

Όταν διατύπωνα αυτές τις ενέργειες επιχειρήθηκε να διαψευσθώ για τις ανησυχίες μου και γίνονταν αναφορές περί του αντιθέτου οι οποίες διαψεύσθηκαν στην πορεία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στάλθηκε τελικά η συμφωνία στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής και στις 9 Νοεμβρίου 2023 ψηφίστηκε σε νόμο.

Δυστυχώς αυτό που επιχειρείται τώρα, είναι η αθέτηση της συμφωνίας για την έδρα του Π.Ο.Υ. και γίνονται ενέργειες για δημιουργία του γραφείου στη Λευκωσία, αθετώντας έτσι την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 26 Ιανουαρίου.

Με την παρούσα δήλωσή μου καλώ την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας όπως τερματίσουν αυτές τις ενέργειες και όπως προχωρήσουν με την αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που προέβλεπε ότι η δημιουργία των γραφείων του Οργανισμού θα ήταν στην Λάρνακα.

Η Λάρνακα δεν είναι κλοτσοσκούφι και όταν έχω έγνοια και ανησυχίες αντί από Λάρνακα μεριά να μετρούν χάντρες στο κομπολόι, καλό είναι να παρακολουθούν τις ανησυχίες μου και να είναι συνοδοιπόροι.”

Γραφείο Τύπου

14 Νοεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων