Δήλωση Χρ. Παντελίδη για την Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2021
Ανακοινώσεις |

Δήλωση του Βουλευτή Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρύση Παντελίδη, μετά την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου, Οικονομικών και Εξωτερικών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα την Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2021

Στη σημερινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου, Οικονομικών και Εξωτερικών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κος Λάζαρος Λαζάρου, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2021.

Είχαμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ενημερωθούμε για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στις τεράστιες δαπάνες που γίνονται στα κράτη-μέλη, αλλά και με το τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη απορροφούν αυτά τα ποσά.

Σημειώνουμε ως θετικό το γεγονός ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται από τον έλεγχο να διενεργεί όλες αυτές τις πληρωμές με τρόπο σωστό και διάφανο. Σημειώνουμε επίσης ότι και στους δυο δειγματοληπτικούς ελέγχους που αφορούσαν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπήρξε οποιοδήποτε εύρημα.

Θα ήθελα, με αυτή την ευκαιρία, καθώς σήμερα ήταν η τελευταία εμφάνιση του κυρίου Λαζάρου ενώπιον της Βουλής, να εκφράσω – και εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και εκ μέρους των τριών Επιτροπών – τις ευχαριστίες μας προς τον κύριο Λαζάρου για την πολύχρονη και ευδόκιμη υπηρεσία του, τόσο ως Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας στο παρελθόν, όσο και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Λυπούμαστε που η πολιτική  απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε στον κύριο Λαζάρου να διεκδικήσει την  θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία φαινόταν και ως σίγουρη, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού Τύπου.

Το δεύτερο θέμα που θέλω να σχολιάσω είναι την πρωτοβουλία που έλαβα – και η οποία υποστηρίχθηκε  από την συναδέλφισσα Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τον συνάδελφο Χρίστο Χριστοφίδη – για εγγραφή Αυτεπάγγελτος Θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου σε σχέση με τη διαφαινόμενη παρεμπόδιση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για ακόμα μια φορά, από την κυβέρνηση, σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Έχουμε εγγράψει το θέμα, γιατί έχουμε διαπιστώσει αυτές τις μέρες, διαδοχικές ανακοινώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ,της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Εσωτερικών που για ακόμη μια φορά δημιουργούν την  εντύπωση, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να παρεμποδίσει την Ελεγκτική Υπηρεσία στο έργο της. Επομένως, οφείλουμε να διερευνήσουμε ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα και σίγουρα να επιδιώξουμε την άρση αυτής της παρεμπόδισης, από πλευράς της κυβέρνησης, για ένα ζήτημα τόσο σοβαρό, το οποίο έχει ταλαιπωρήσει, κυριολεκτικώς, την κυπριακή κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια.

Γραφείο Τύπου

20 Οκτωβρίου 2022

ροή ειδήσεων