Δήλωση Χρ. Παντελίδη μετά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας
Ανακοινώσεις |

Δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Χρύση Παντελίδη, μετά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για το έτος 2023

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εξετάσαμε τον Προϋπολογισμό για το 2023 του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ειδικότερα, στη διάρκεια της συζήτησης θέσαμε ερωτήματα για τρία, ιδιαιτέρως σημαντικά, θέματα:

  1. Πρώτο, θέσαμε το θέμα της έλευσης Φυσικού Αερίου για Ηλεκτροπαραγωγή. Ένα έργο το οποίο άρχισε από το 2007, έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια, ακόμα να ολοκληρωθεί και σύμφωνα με την ενημέρωση από την Υπουργό η ολοκλήρωση των υποδομών (πλοίου και προβλήτας) μετατίθεται για το τέλος του 2023. Πέρα από τη μεγάλη καθυστέρηση που ήδη καταγράφεται και που κρατά ψηλά το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, εκφράσαμε την ανησυχία μας  για την αύξηση του κόστους κατασκευής των υποδομών, αλλά και γενικότερα για τη βιωσιμότητα του όλου Έργου και την «προστασία» της επένδυσης πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ των φορολογουμένων.
  1. Το δεύτερο θέμα που θέσαμε είναι το θέμα του Ανοίγματος της Αγοράς Ηλεκτρισμού, όπου επίσης καταγράφεται καθυστέρηση, κατ’ εξακολούθηση, καθώς και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και εντοπίζονται στη Δοκιμαστική Λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, για τα οποία αναμένουμε και επιμένουμε ότι χρειάζονται εισηγήσεις και λύσεις από τη ΡΑΕΚ και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
  1. Τρίτο, θέσαμε το θέμα του ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων και ειδικότερα των καυσίμων που αγοράζονται από τα Κατεχόμενα, κατά παράβαση της Νομοθεσίας, κατά παράβαση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, κατά παράβαση των Προτύπων Ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητήσαμε από το Υπουργείο αναλυτική ενημέρωση για τους αριθμούς των ελέγχων που πραγματοποιεί, καθώς, ασφαλώς και για τα ευρήματα αυτών των ελέγχων.

Γραφείο Τύπου

4 Νοεμβρίου 2022

ροή ειδήσεων