Δήλωση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου αναφορικά με την κατάθεση νομοσχεδίου για Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό
Ανακοινώσεις |

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σήμερα, τέθηκε Νομοσχέδιο για τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που εισηγείται η Κυβέρνηση για πρόσθετες πιστώσεις ύψους 250 εκατομμυρίων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και άλλων αναγκών του κράτους. Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο τόπος, ζητήσαμε από τον Υπουργό Οικονομικών την άποψη του κατά πόσο υπάρχει σχεδιασμός για στοχευμένη ενίσχυση των ενοικιαστών υποστατικών και ιδιαίτερα επιχειρήσεων που ήταν είτε κάτω από το καθεστώς ολικής είτε μερικής ανατολής. Ήταν η θέση μας ότι η κατευθείαν επιδότηση ενοικίου θα ήταν το καλύτερο φάρμακο που θα μπορούσαμε να χορηγήσουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις για να τις βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι με την λειτουργία τους ξανά, ομαλά, θα μπορέσουν να εκτελούν τις εργασίες τους και δεν θα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Δυστυχώς από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών πήραμε την απάντηση ότι με τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα, το θέμα των ενοικίων το έχει υπερκαλύψει η κυβέρνηση.

Κατά την δική μας άποψη το θέμα των ενοικίων δεν έχει υπερκαλυφθεί, δεν έχει καν ικανοποιητικός καλυφθεί και επιμένουμε στην θέση μας ότι θα πρέπει να υπάρχει στοχευμένη υποστήριξη του κόστους του ενοικίου για επιχειρήσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό το μεγάλο κονδύλι δεν είναι σε τέτοιο βαθμό δυσβάστακτο που να απαγορεύει ή να αποτρέπει την επαναλειτουργία της εν λόγω επιχείρησης.

Την ίδια στιγμή ζητήσαμε από τον Υπουργό Οικονομικών να εκφράσει τις απόψεις του για την αναφορά στην Eurostat για την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την απώλεια εισοδημάτων των εργαζομένων μετά από τα μέτρα στήριξης. Δυστυχώς η Κύπρος με βάση την στατιστική της Eurostat αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει. Όταν ρωτήσαμε τον Υπουργό Οικονομικών πήραμε την απάντηση ότι είναι λάθος η στατιστική της Eurostat και θα αναμένουμε από τον Υπουργό Οικονομικών όπως ο ίδιος μας ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι και γραπτώς θα μας αποστείλει πληροφορίες όπου σύμφωνα με τις οποίες ότι αυτή η μελέτη και στατιστική έρευνα της Eurostat είναι κατά τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών, είναι λανθασμένη.

 Επίσης ενημερωθήκαμε ότι αναθεωρείται η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για το Δημοσιονομικό Έλλειμα προς τα πάνω και ανέρχεται με τις σημερινές προβλέψεις το δημοσιονομικό έλλειμα σε 3,8% κάτι που είναι  υψηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις που είχαν υποβληθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών κατά την περίοδο των προϋπολογισμών τον Δεκέμβριο του 2020. Την ίδια στιγμή είχαμε αίτημα από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας για την αποδέσμευση  140 εκατομμυρίων εκ των 250 εκατομμυρίων για την συνεχιζόμενη στήριξη προγραμμάτων εργασίας.

 Είναι η θέση μας ότι τα προγράμματα στήριξης της εργασίας δεν πρέπει να επεκταθούν μόνο χρονικά, πρέπει να διευρυνθούν έτσι ώστε να περιλάβουν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων καθότι η επαναλειτουργία μιας επιχείρησης δεν σημαίνει ότι αυτή η επιχείρηση στην ολότητα της δεν χρειάζεται στήριξη κατά την διάρκεια που είναι ανοιχτή για να μπορέσει να επιβιώσει μέσα σε αυτές τις δύσκολα οικονομικά συνθήκες.

Τέλος είχαμε αίτημα από πλευράς του Υπουργείου Υγείας για 60 εκατομμύρια εκ των 250 εκατομμυρίων  για την κάλυψη δαπανών που αφορούν τα θέματα Υγείας.

Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αναβολή όλων των προγραμματισμένων επιχειρήσεων που δεν αφορούν περιστατικά του COVID-19 και επίσης εκφράσαμε την ανησυχία μας για τα τελευταία περιστατικά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τα οποία κάποιες επιχειρήσεις στις συμφωνίες που έχουν μαζί  με το κράτος, είχαν την στρατηγική να υποβάλλουν ψεύτικα τιμολόγια και να κατακλέβουν το κράτος, ζητώντας μεγαλύτερα ποσά από αυτά για τα οποία είχαν εργαστεί.

Ελπίζουμε ότι η Γενική Εισαγγελία σε συνεργασία με την Αστυνομία θα προχωρήσει στην ποινική δίωξη αυτών των εταιρειών και βεβαίως θεωρούμε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι τέτοιες επιχειρήσεις, τέτοιες εταιρείες δεν θα μπορούν να έχουν ξανά την ευκαιρία να συμβληθούν με το κράτος και να παρέχουν είτε υπηρεσίες είτε αγαθά.

Γραφείο Τύπου

05 Απριλίου 2021

ροή ειδήσεων