ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗ.ΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ανακοινώσεις |

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ιεραρχείται ως ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά έργα που πρέπει αυτή η πολιτεία να επιτελέσει. Επειδή όλοι αναγνωρίζουμε ότι, δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται ορθά και δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται γρήγορα δεν είναι δικαιοσύνη.

Σε αυτά τα πλαίσια, συμμετείχαμε ως Δημοκρατικό Κόμμα, σε όλες τις διεργασίες που έγιναν, είτε εντός είτε εκτός του Κοινοβουλίου, στην προσπάθεια να συζητήσουμε και να συγκεράσουμε απόψεις ώστε να καταλήξουμε στο σωστό περιεχόμενο των νομοσχεδίων που αφορούν στην δικαστική μεταρρύθμιση. Μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων, τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών όλα τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, όπως προτείνονται από την εκτελεστική εξουσία.

Διαφάνηκε όμως ότι, το περιεχόμενο αυτών των νομοσχεδίων δεν είναι τέτοιο που να αποτελεί την σύγκληση των απόψεων των εμπλεκομένων, ως θα ήταν πρέπον, παρά μόνο να καταγραφεί στην ουσία την απόκλιση σημαντικών φορέων που έχουν λόγο και ρόλο στην διενέργεια της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς, ότι το περιεχόμενο η ουσία και η έννοια της μεταρρύθμισης είναι το ζητούμενο και όχι ο χρόνος που θα γίνει αυτή η μεταρρύθμιση, αν θα είναι πριν η μετά τις βουλευτικές εκλογές. Εκείνο που έχει σημασία είναι, το περιεχόμενο των νομοσχεδίων να είναι ορθό, να είναι προς τη κατεύθυνση της υποστήριξης της απονομής της Δικαιοσύνης με τον σωστό τρόπο έτσι ώστε να αποκατασταθεί και το περί αίσθημα δικαίου που ο λαός νιώθει ότι δεν έχει και δεν λαμβάνει από το σύστημα της δικαιοσύνης. Δεν νοείται να χρησιμοποιούνται αυτά τα πολύ σημαντικά νομοσχέδια ως ένα προεκλογικό τέχνασμα, για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις.

Διατηρούμε την άποψη, ως Δημοκρατικό Κόμμα, ότι υπάρχει πάρα πολλή δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει όσον αφορά το περιεχόμενο αυτών των νομοσχεδίων, υπάρχει διαβούλευση που έπρεπε να γίνει η οποία είναι προφανές, από τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή νομικών, ότι δεν εξαντλήθηκε και θεωρούμε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου ή πριν από την αυτοδιάλυση της Βουλής στις 22 Απριλίου.

Επαναλαμβάνω ότι, για το Δημοκρατικό Κόμμα, η σωστή μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι το ζητούμενο. Η σύγκληση των απόψεων όλων των βασικών εμπλεκομένων και οι καλώς νοούμενες ανησυχίες όλων πρέπει όχι μόνο να τεθούν υπόψη αλλά να αναλυθούν να μελετηθούν και να αντιμετωπιστούν. Θεωρούμε ότι αυτό το έργο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ενδεχομένως, εάν παρθεί τελική απόφαση μέχρι τις 22 Απριλίου μπορεί να εξυπηρετούμε ένα επικοινωνιακό στόχο, σίγουρα όμως δεν θα εξυπηρετούμε τον ουσιαστικό στόχο της σωστής μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Γραφείο Τύπου

31 Μαρτίου 2021

ροή ειδήσεων