ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΠΑΥΛΟΥ ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΠ.ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ 15ΧΡΟΝΟΥ
Ανακοινώσεις |

Πόρισμα Επ. Διοικήσεως για θάνατο 15χρονου

Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, για το τραγικό θάνατο του 15χρονου ο οποίος ήταν θύμα σχολικού και κοινωνικού εκφοβισμού, διαπιστώνει εγκληματική αμέλεια και παραλείψεις από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την Αστυνομία.

Ως κοινωνία και πολιτεία δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε τέτοια περιστατικά και θεωρούμε αναγκαία την αποτελεσματική άσκηση πολιτικής διαχείρισης τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης.

Είναι γι αυτό το λόγο που θεωρούμε ότι πέραν των πειθαρχικών και πιθανόν ποινικών ευθυνών που διαπιστώνει η Επίτροπος, προκύπτει ζήτημα και πολιτικού προϊσταμένου.

Η πολιτική ευθύνη έχει έννοια και σημασία, αναλόγως της συνείδησης όσων μετέχουν στο δημόσιο βίο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άσκηση προληπτικής πολιτικής, πριν να θρηνούμε θύματα.

Σχολικός Εκφοβισμός

Σε ότι αφορά τα περιστατικά εκφοβισμού, βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας της Βουλήςοι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, Κυριάκο Χατζηγιάννη, Αννίτα Δημητρίου και Γιώργο Κάρουλλα και ο υποφαινόμενο, εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, καταθέσαμε πρόταση νόμου, για τη βελτίωση των συνθηκών που βιώνουν πάρα πολλά παιδιά στα σχολεία μας, παιδιά που είναι θύματα σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού «μπούλινγκ».

Η ουσία της πρότασής μας είναι η θεσμοθέτηση δομών ούτως ώστε αυτόνομα το κάθε σχολείο ξεχωριστά, με ξεχωριστές διαδικασίες, να παρεμβαίνει εκεί όπου χρειάζεται, έχοντας την πλήρη στήριξη της πολιτείας και του υπουργείου Παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας θα έχει γνώση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Γιατί παρατηρήσαμε το φαινόμενο πολλά σχολεία κάποιες φορές να κρύβουν τα προβλήματα στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το «καλό όνομά» τους. Επίσης πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούσαν να μιλήσουν είτε γιατί φοβούνταν είτε γιατί δεν έβρισκαν τον τρόπο να προσεγγίσουν τους εκπαιδευτικούς ή τους ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι κοντά τους. Όλα αυτά επιλύονται με την πρόταση νόμου, η οποία συζητείται εδώ και αρκετό καιρό στην Επιτροπή Παιδείας με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και όλων των εμπλεκομένων και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Γραφείο Τύπου  – 27 Νοεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων