Δήλωση Π. Λεωνίδου για τη Σύνταξη Χηρείας – Προτάσεις Νόμου για την ισότητα μεταξύ συζύγων
Επιτροπή Εργασίας Σύνταξη Χηρείας
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ

Σύνταξη Χηρείας: Προτάσεις Νόμου για δημιουργία συνθηκών ισότητας μεταξύ συζύγων.

Άρχισε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, η συζήτηση δυο προτάσεων Νόμου, που έχουμε καταθέσει και οι οποίες αφορούν την σύνταξη χηρείας.

Συγκεκριμένα η πρώτη πρόταση αφορά στην περίπτωση κατά την οποία χήρα/ος τέλεσε περισσότερους από έναν γάμους με το αποθανόν πρόσωπο. Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι, να προσμετράται στην σύνταξη χηρείας, η συνολική χρονική περίοδος που βρίσκονταν σε έγγαμη σχέση τα δυο πρόσωπα.

Με την δεύτερη πρόταση εισηγούμαστε όπως, σε περίπτωση που αποβιώσασα/ντας τέλεσε περισσότερους του ενός γάμου, η σύνταξη χηρείας να επιμερίζεται στην/ον χήρα/ο και στις/στους εν ζωή πρώην συζύγους της/του αναλογικά, με βάση την χρονική διάρκεια εκάστου γάμου.

Οι δυο προτάσεις στοχεύουν ασφαλώς στην εξισορρόπηση και δημιουργία συνθηκών ισότητας μεταξύ των συζύγων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι με την δεύτερη πρόταση μπορεί να δημιουργούνται ενδεχομένως κάποια νομικά ζητήματα, οφείλουμε όμως να δούμε πως αντιμετωπίζεται το όλο θέμα, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα είτε της μιας πλευράς, είτε της άλλης.

Παράλληλα, χωρίς να είμαστε απόλυτοι και δογματικοί καταθέσαμε έναν προβληματισμό, στηριζόμενοι και σε νομοθεσίες άλλων κρατών, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να δημιουργηθεί ένα δίκαιο πλαίσιο, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Γραφείο Τύπου

1η Φεβρουαρίου 2022

ροή ειδήσεων