Δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, για τον προϋπολογισμό 2022 (Υπ. Υγείας)
Προϋπολογισμός ΓΕΣΥ
WEB TV, Ανακοινώσεις |

Δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου:

Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Υπουργείο Υγείας

Έχουμε διεξέλθει σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τον κρατικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στην επιτροπή, ο προϋπολογισμός εμφανίζεται αυξημένος κατά 24 εκατομμύρια ευρώ και αυτό αφορά τις μη προϋπολογιζόμενες δαπάνες κυρίως για το ΓΕΣΥ ενώ το κόστος της πανδημίας ανέρχεται στα 115 εκατομμύρια ευρώ.

Από τη μια, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αδυναμία που διαπιστώνουμε, στην αποτελεσματική και στοχευμένη διαχείριση, ιδιαίτερα των προβλημάτων στον ΟΚΥΠΥ και συγκεκριμένα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων αλλά και στο θέμα της υποστελέχωσης.

Δυστυχώς παρατηρούμε αυξημένες δαπάνες σε όλους τομείς χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται με βελτίωση των α ποιοτικών υπηρεσιών.

Παρά ταύτα οφείλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για τις σημαντικές εξοικονομήσεις που έχουν γίνει σε σχέση με τις προηγούμενες σπατάλες που αφορούσαν τα τεστ ανίχνευσης για τη νόσο Covid19. Πιο συγκεκριμένα, από τα 10 ευρώ που αγοράζονταν το προηγούμενο έτος, σήμερα το κόστος ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά μονάδα.

Την ίδια ώρα, η έκθεση κινδύνων για το σύνολο της οικονομίας εξακολουθεί να καταγράφει ως πρώτη απειλή για εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών, την κατακόρυφη αύξηση των δαπανών του ΓΕΣΥ.

Το ΓΕΣΥ ήρθε για να μείνει και ουδείς αμφισβητεί την εξυπηρέτηση που παρέχει στους δικαιούχους. Θα πρέπει όμως, όπως το ΔΗΚΟ προειδοποιούσε εδώ και πάρα πολύ καιρό, να τυγχάνει σωστής οικονομικής διαχείρισης για να μην παρατηρείται αλόγιστη αύξηση των δαπανών, όπως αυτή που επιβεβαιώνουμε, δυστυχώς, και στο φετινό προϋπολογισμό.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει αλλάξει πλήρως την ζωή των πολιτών, όμως η προβληματική διαχείριση του συνολικού συστήματος Υγείας, σε συνάρτηση με την μη αποτελεσματική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, φαίνεται, μεταξύ άλλων, να οδηγεί και σε αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων. Απευθύνουμε έκκληση στο αρμόδιο Υπουργείο όπως εγκύψει στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, για να μην τίθενται σε κίνδυνο ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο μας προβληματίζει είναι οι λίστες φαρμάκων τα οποία εντάσσονται και χορηγούνται μέσω του ΓΕΣΥ και διερωτόμαστε με ποια κριτήρια έχουν διαπιστευθεί συγκεκριμένα καινοτόμα φάρμακα ενώ άλλα απορρίπτονται και μάλιστα σε περιπτώσεις που η δαπάνη είναι μικρότερη. Επι τούτου καλέσαμε το Υπουργείο να επανέλθει με απαντήσεις.

Η έγκαιρη έγκριση καινοτόμων φαρμάκων, η αποσυμφόρηση των τμημάτων ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών, ο έγκυρος εντοπισμός των οικονομικών καταχρήσεων και η στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας. Εμείς στηρίζουμε και θέλουμε το ΓΕΣΥ όχι μόνο να έρθει αλλά και να μείνει. Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούμε απο το Υπουργείο Υγείας να τα επιλύσει, διαφορετικά θα έχουμε μπροστά μας μια σωρεία προβλημάτων που θα δώσουν την ευκαιρία σε κάποιους κακόπιστους να ξεκινουν να βάλλουν κατά του ΓΕΣΥ.

Γραφείο Τύπου

1η Νοεμβρίου 2021

ροή ειδήσεων