ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ
Ανακοινώσεις |

Το Δημοκρατικό Κόμμα συνεπές με την διαχρονική του θέση, και διαφωνώντας με την πρακτική προώθησης αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές, αποφάσισε να μην στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση που τροποποιεί την εκλογική διαδικασία και/ή πρακτική.

Ευρισκόμενοι μόλις ένδεκα μήνες πριν από τις Βουλευτικές εκλογές, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αγγίξουμε την εκλογική νομοθεσία και να προβούμε σε ουσιαστικές αλλαγές που αφορούν την λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Για αυτό το λόγο τασσόμαστε υπέρ της διατήρησης όλων των νομοθεσιών στην σημερινή τους μορφή. Με αυτό το τρόπο αποφεύγεται ο αιφνιδιασμός του Εκλογικού Σώματος από αποφάσεις συγκυριακές, που ουσιαστικά νοθεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα .

Συνεπώς, ως Δημοκρατικό Κόμμα προτείνουμε την διατήρηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6%, ενώ θεωρούμε ότι καμιά αλλαγή δεν πρέπει να γίνει ως προς την αύξηση των Βουλευτικών εδρών με την καθιέρωση Βουλευτών Επικρατείας και την επιβολή ορίου θητειών για Βουλευτές, Ευρωβουλευτές , Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους.

Σημειώνουμε ότι αρκετές από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, καθώς και άλλες εισηγήσεις που έχουν εκφραστεί, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ως Δημοκρατικό Κόμμα προτείνουμε όμως, όπως το Νομοθετικό Σώμα εξετάσει όλες τις εκλογικές προτάσεις αμέσως μετά τις Βουλευτικές εκλογές και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, προβεί στην απαραίτητη διαβούλευση και συζήτηση , ώστε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ή απόρριψη τους.

Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της Δημοκρατίας και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών που να οδηγούν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα Πολιτικά Κόμματα και ευρύτερα το Πολιτικό μας Σύστημα.

Γραφείο Τύπου

15 Ιουνίου 2020

ροή ειδήσεων