ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ
29 Ιούν 2020 Ανακοινώσεις

Με καθυστέρηση 6 μηνών η Κυβέρνηση κατέθεσε επιτέλους τους κανονισμούς, που καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση αλλοδαπών στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα είχαμε στηρίξει το σχετικό νομοθέτημα τον Φεβρουάριο του 2019, για κωδικοποίηση του προγράμματος μέσα από κανονισμούς. Με δική μας τροπολογία η οποία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, θέσαμε χρονοδιάγραμμά 6 μηνών για κατάθεση των κανονισμών. Η κυβέρνηση χρειάστηκε δυστυχώς ενάμιση χρόνο να το πράξει.

Οι συγκεκριμένοι κανονισμοί ρυθμίζουν τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται από τους αιτούντες επιχειρηματίες/επενδυτές και τα μέλη της οικογένειας τους, για πολιτογράφηση, καθώς επίσης και τους λόγους αποστέρησης ή ανάκλησης της. Επίσης καθορίζονται ποια πρόσωπα επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες πολιτογράφησης, τις υποχρεώσεις τους και τις κυρώσεις που δύνανται να επιβληθούν σε τυχόν παραβίαση των υποχρεώσεων τους, όπως επίσης και η δημιουργία θεσμικών οργάνων ελέγχου.

Ασφαλώς και επικροτούμε τη συνέχιση του Κυπριακού Επενδυτικού προγράμματος, αφού αυτό συνέβαλε και συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη του τόπου και τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, τα διάφορα κενά και παραλείψεις , οδήγησαν στη χορήγηση της κυπριακής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας σκανδαλωδώς, σε πρόσωπα μη δικαιούχα και προβληματικά, με αποτέλεσμα η Κυπριακή δημοκρατία να εκτεθεί ανεπανόρθωτα και να βρεθεί στο στόχαστρο διάφορων ευρωπαϊκών θεσμών.

Στόχος μας, με την ψήφιση των εν λόγω κανονισμών, να αποφευχθούν φαινόμενα, κατάχρησης εξουσίας και/ή εκμετάλλευσης του προγράμματος από πλευράς κυβέρνησης, που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν . 

Είναι για αυτό το λόγο που πρέπει να εντάξουμε ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην υπάρξει καταστρατήγηση των όρων και προϋποθέσεων του επενδυτικού προγράμματος, αλλά και των στόχων που  εξυπηρετεί.

Γραφείο Τύπου – 29 Ιουνίου 2020

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media