ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ανακοινώσεις |

Ξεκινήσαμε σήμερα μια γενική συζήτηση επί των νομοσχεδίων που αφορούν την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος μας αυτή την φορά, το συντομότερο δυνατό να ψηφισθούν και να εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία.

Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η κατοχύρωση της κυρίαρχης τάσης για μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια, ενώ ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων , από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Αποκορύφωμα του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης , θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής τους.

Εκ πρώτης όψεως διαπιστώνουμε πολλά ζητήματα που χρειάζεται να τοποθετηθούμε .  Αυτά αφορούν επιγραμματικά :

–           Την δομή και την Διοίκηση των Επαρχιακών Συμβουλίων

–           Την εξαίρεση των Σχολικών Εφορειών από το νομοσχέδιο

–           Τον τρόπο εκλογής των οργάνων (Αντιδημάρχων , Δημοτικών Συμβούλων)

–           Την αντιπροσωπευτικότητα (εκφράσαμε τη διαφωνία μας στην κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων)

–           Τα διαμερίσματα

–           Τις Συνενώσεις

–           Τη διεξαγωγή ή όχι των Δημοψηφισμάτων, πριν από οποιαδήποτε συνένωση ή/και κατάργηση

–           Και τέλος εάν θα υπάρξει αναβολή των Δημοτικών Εκλογών και παράταση της θητείας των υφιστάμενων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων

Όσον αφορά την αναβολή των Εκλογών εκφράζουμε την διαφωνία μας αφού θεωρούμε ότι η παράταση του χρόνου διάρκειας της Λαϊκής Εντολής, μπορεί να γίνει μόνο με ανανέωση της Λαϊκής Εντολής, και με τον ίδιο τρόπο που παρασχέθηκε. Μπορεί δηλαδή να γίνει μόνο από το Εκλογικό Σώμα, κατά τη διαδικασία των εκλογών. Δεν μπορεί επομένως να υπάρξει παράταση της πενταετούς θητείας των Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχόντων, με τη κοινή νομοθεσία και μάλιστα κατά δυόμιση έτη.

Ο κοινός νομοθέτης, δεν μπορεί χωρίς να παραβιάσει το Σύνταγμα, να εκτοπίσει το Εκλογικό Σώμα, αντικαθιστώντας στο θέμα αυτό τη θέληση του Λαού, με τη θέληση του Κοινοβουλίου. Μια τέτοια ενέργεια προφανώς δεν είναι σύμφωνη με τη Δημοκρατική Αρχή, την αντιπροσωπευτική αρχή, την αρχή της διά εκλογών περιοδικής ανανέωσης της Λαϊκής Εντολής, των δημοτικών και κοινοτικών αρχών.

Γραφείο Τύπου

22 Ιουνίου 2020

ροή ειδήσεων