Video Link: https://youtu.be/HU401J2-cMw
«Οι επιθέσεις κατά των ανεξάρτητων θεσμών, αποτελούν επιθέσεις κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της διαφάνειας»
Την ώρα που η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση, κατά τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να ασχολείται με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τις επιπτώσεις της κρίσης, επιδίδεται σε θεωρίες συνωμοσίας και σε επιθέσεις κατά των θεσμών, για να αποτρέψει τον έλεγχο του ιδίου και της κυβέρνησης του.
Η επίθεση του ΠτΔ εναντίον κατά του Γενικού Ελεγκτή, αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας, κατά του ελέγχου και κατά της διαφάνειας.
Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, των τζετ και των διαβατηρίων, είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για «ανάρμοστη» συμπεριφορά άλλων.
Αυτή η τελευταία θεσμική εκτροπή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο κύριος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι απέσυρε το νομοσχέδιο των εγγυήσεων γιατί δεν ήθελε τον έλεγχο. Δεν ήθελε ο Γενικός Ελεγκτής να ελέγχει τον ίδιο και την κυβέρνηση του.
Επιπρόσθετα, είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο δεύτερος λόγος απόσυρσης του νομοσχεδίου των εγγυήσεων, ήταν οι ενστάσεις των τραπεζών για το πολύ χαμηλό επιτόκιο του 0.8% που προνοούσε εκείνο το νομοσχέδιο.
Με πρόφαση τις αλλαγές της Βουλής, η Κυβέρνηση αντικατέστησε εκείνο το νομοσχέδιο που προνοούσε χαμηλά επιτόκια, με ένα νέο μέτρο επιδότησης επιτοκίων, το οποίο εξυπηρετεί τις τράπεζες, καθώς θα μπορούν να επιβάλλουν τα μέγιστα δυνατά επιτόκια τα οποία θα πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος.
Διασφαλίζονται, έτσι, τα δικά τους κέρδη και εξυπηρετούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη έχουν τη δυνατότητα δανεισμού, αλλά θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια.
Αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι, την εμμονή της Κυβέρνησης στην αδιαφάνεια αλλά και την αλαζονεία της εξουσίας που εξέπεμπε χθες ο ΠτΔ, είναι οι χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να δανειστούν και δεν θα έχουν καμία άλλη στήριξη.
Με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, οδεύουμε σε μία βαθιά ύφεση την οποία θα πληρώσουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι χιλιάδες εργαζόμενοι, η μεσαία τάξη και η οικονομία ευρύτερα.
Γραφείο Τύπου
30 Μαΐου 2020