Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου για την κατάθεση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων του εξωτερικού ορίου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ως θετική εξέλιξη την κατάθεση από την κυβέρνηση των συντεταγμένων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αρμόδια αρχή του ΟΗΕ.

Θεωρούμε κρίσιμης σημασίας η αντίδραση μας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Υπενθυμίζεται πως η κατάθεση των συντεταγμένων του εξωτερικού ορίου της ΑΟΖ ήταν πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος, που περιλαμβάνεται στη Νέα Στρατηγική για το Κυπριακό και είχε υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, η οποία είχε προαναγγείλει την υλοποίηση της τον Ιανουάριο του 2018. Θεωρούμε λοιπόν την κατάθεση, έστω και με καθυστέρηση, σημαντική εξέλιξη η οποία ενισχύει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα από την τουρκική επιθετικότητα.

Παράλληλα, αποτελεί ιδιαίτερη θετική εξέλιξη το ότι η προοδευτική συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.  Περαιτέρω το S&D έχει προειδοποιήσει την Τουρκία πως αν συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες της, η αντίδραση της ΕΕ θα είναι και άμεση και ανάλογη.

Χαιρετίζουμε το ότι το S&D στο οποίο συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα, στέκεται δίπλα στην Κύπρο και απέναντι στην Τουρκία, η οποία απειλεί με αποσταθεροποίηση την περιοχή και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γραφείο Τύπου

7 Μαΐου 2019

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media