Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου για την κατάθεση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων του εξωτερικού ορίου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας
WEB TV, Στήλη Προέδρου |

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ως θετική εξέλιξη την κατάθεση από την κυβέρνηση των συντεταγμένων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αρμόδια αρχή του ΟΗΕ.

Θεωρούμε κρίσιμης σημασίας η αντίδραση μας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Υπενθυμίζεται πως η κατάθεση των συντεταγμένων του εξωτερικού ορίου της ΑΟΖ ήταν πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος, που περιλαμβάνεται στη Νέα Στρατηγική για το Κυπριακό και είχε υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, η οποία είχε προαναγγείλει την υλοποίηση της τον Ιανουάριο του 2018. Θεωρούμε λοιπόν την κατάθεση, έστω και με καθυστέρηση, σημαντική εξέλιξη η οποία ενισχύει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα από την τουρκική επιθετικότητα.

Παράλληλα, αποτελεί ιδιαίτερη θετική εξέλιξη το ότι η προοδευτική συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.  Περαιτέρω το S&D έχει προειδοποιήσει την Τουρκία πως αν συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες της, η αντίδραση της ΕΕ θα είναι και άμεση και ανάλογη.

Χαιρετίζουμε το ότι το S&D στο οποίο συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα, στέκεται δίπλα στην Κύπρο και απέναντι στην Τουρκία, η οποία απειλεί με αποσταθεροποίηση την περιοχή και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γραφείο Τύπου

7 Μαΐου 2019

ροή ειδήσεων