Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκου Λεωνίδου
Ανακοινώσεις |

Συναντήσαμε, σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας τον σύνδεσμο Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Στο πλαίσιο της συζήτησης, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για το υψίστης σημασίας έργο που επιτελούν, υπηρετώντας το λειτούργημά τους με απόλυτη αφοσίωση, διασφαλίζοντας ότι κανένας συμπολίτης μας δεν μένει αβοήθητος.

Παρόλα αυτά,  είναι γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζονται όπως τους αρμόζει . Γι’ αυτό το λόγο καλούμε το Υπουργείο Υγείας να προωθήσει, το συντομότερο, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα, ενώ παράλληλα να προχωρήσει στη δημιουργία του μητρώου τους, ώστε να είναι κατοχυρωμένοι. Την ίδια στιγμή, καλούμε τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν και το δίκαιο αίτημά τους για αναβάθμιση της μισθολογικής κλίμακάς τους.

Επιπρόσθετα, ως Επιτροπή Υγείας εξετάσαμε, με την διαδικασία της αυτεπάγγελτης εξέτασης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ήπατος.

Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης, οπότε είναι απαραίτητο να ενταχθεί η εξειδίκευση και στον τομέα υγείας της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η άμεση πρόσληψη ειδικοτήτων στην ηπατολογία και στην μεταμοσχευτική ηπατολογία. Επιπλέον, η επέκταση της μεταμοσχευτικής κλινικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, κρίνεται επιτακτική,  ούτως ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει, σε ειδικές κλίνες, τους μεταμοσχευμένους ασθενείς. Η φιλοξενία των συγκεκριμένων ασθενών σε κοινές κλίνες, ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία τους, καθώς είναι ανοσοκατασταλμένοι και ευάλωτοι σε λοιμώξεις.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, υιοθετούμε πλήρως τα αιτήματα της κατηγορίας, αυτής των ασθενών. Παράλληλα, καλούμε  το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ, να προβούν άμεσα στην υλοποίηση επιστημονικού πλάνου, στη βάση καλών πρακτικών και πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς με προβλήματα ήπατος, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Γραφείο Τύπου

21 Σεπτεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων