Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκου Λεωνίδου μετά τη συνεδρίαση της Κοιν. Επιτροπής για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ανακοινώσεις |

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκου Λεωνίδου, μετά το πέρας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Πορεία εφαρμογής της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού και υπηρεσιακών . Όπως διαπιστώσαμε, υπάρχουν κάποια κενά ή/και ανοικτά ζητήματα, τα οποία είμαστε βέβαιοι, ότι μέχρι τις εκλογές, με την εντατικοποίηση των προσπαθειών του Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων, με την μεταρρύθμιση φορείς, θα τύχουν της αναγκαίας διαχείρισης.

Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκαν μεταξύ άλλων, δυο κεφαλαιώδους σημασίας για εμάς θέματα.
Το πρώτο αφορά τον τρόπο εκλογής των σχολικών εφορειών, την σύνθεση, αλλά και τον αριθμό τους στις επερχόμενες εκλογές. Η νομοθεσία ως έχει ψηφιστεί πέρσι, ουσιαστικά παρατείνει μέχρι το 2029 την ένταξη των εφορειών στους δήμους, κάτι που αποτελούσε και δική μας θέση, με προϋπόθεση όμως να διεξαχθούν το 2024, εκλογές για όλες τις υφιστάμενες σχολικές εφορείες. Το Υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο προκρίνει, τον περιορισμό των εφορειών σε 20, όσοι δηλαδή θα είναι και οι δήμοι που θα δημιουργηθούν, για τις επόμενες εκλογές, μέχρι την πλήρη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους στους δήμους το 2029 .

Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο κατά την άποψη μας, θα πρέπει να εξεταστεί από το Υπουργείο και τη Νομική Υπηρεσία και να δοθούν οριστικές λύσεις, για να γνωρίζουν από την μια οι πολίτες τι δικαιώματα και υποχρεώσεις έχουν, αν θα έχουν το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας και σε ποιο δήμο και από την άλλη να διευκρινιστεί τι θα απογίνουν τα περιουσιακά στοιχεία των εφορειών.

Επιπρόσθετα συζητήθηκε ένα θέμα που ως Δημοκρατικό Κόμμα αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή, και αφορά την προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Φύλας σε διαμέρισμα . Όταν το 2022, ψηφίστηκε η νομοθεσία, είχαμε δώσει με νομοθετική ρύθμιση, τη δυνατότητα στον Υπουργό εσωτερικών, να δημιουργήσει νέα διαμερίσματα τα οποία προέρχονταν από συμβούλια βελτιώσεως που καταργήθηκαν.

Δυστυχώς σήμερα, ο Υπουργός Εσωτερικών με την σύμφωνο γνώμη ορισμένων κομμάτων, ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει με την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας για σύσταση διαμερίσματος στην Αγία φύλα, απορρίπτοντας ουσιαστικά το αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Από δικής μας πλευράς τονίσαμε ότι σεβόμαστε την θέση του Υπουργείου, ωστόσο ξεκαθαρίσαμε ότι η απόφαση αυτή δεν μας ικανοποιεί.

Γραφείο Τύπου
14 Σεπτεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων