Δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
e-Cyprus Ημερίδα ΔΗΚΟ Ψηφιακός Μετασχηματισμός
WEB TV, Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου:

«Ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου: Οφέλη και προκλήσεις».

Η Κύπρος έχει μείνει πίσω σε ότι αφορά την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τόσο σε σχέση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όσο και τις υποδομές της οικονομίας μας. Ιδιαίτερα, το επίπεδο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρει το κυπριακό κράτος στους πολίτες του, κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

Παρά τη δημιουργία του Υφυπουργείου Καινοτομίας, που ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν, εάν θέλουμε η Κύπρος πραγματικά να μπει στον 21ο αιώνα.

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα κενά και να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις όσο και στις ευκαιρίες που έχει η Κύπρος και η οικονομία του τόπου προχωρώντας έγκαιρα, έξυπνα και σωστά στην ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

Τι μας κρατά καθηλωμένους;

  • Απουσία και έλλειψη σχεδιασμού
  • Πολυπλοκότητα του νομοθετικού πλαισίου
  • Ελλιπής διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων και κατακερματισμός αρμοδιοτήτων
  • Ατέρμονες διαδικασίες διαγωνισμών που ξεπερνούν τον κύκλο ανανέωσης της τεχνολογίας καταλήγοντας σε προμήθειες παρωχημένων προϊόντων.

Ως αποτέλεσμα δεν εξυπηρετείται ούτε ο πολίτης, ούτε η επιχείρηση, ούτε ο δημόσιος λειτουργός.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταρτίσει και παραδώσει στο αρμόδιο Υφυπουργείο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η πρόταση μας έχει τον τίτλο «e–Cyprus» και βασίζεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως:

  1. Δημιουργία μιας Κυβερνητικής ιστοσελίδας για όλα τα υπουργεία/τμήματα/υπηρεσίες. Να καταργηθούν οι 188 ξεχωριστές κυβερνητικές ιστοσελίδες για εξοικονόμηση πόρων, χρημάτων και τη διευκόλυνση των πολιτών.
  2. Να δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα (Portal) για τους Δημοσίους Υπαλλήλους όπου θα μπαίνουν όλες οι ανακοινώσεις που τους αφορούν, όλες οι εγκύκλιοι, όλα τα εγχειρίδια και όλες οι διαδικασίες προσφορών.
  3. Να δημιουργηθεί μια Ειδική πλατφόρμα για Πολίτες και Επιχειρήσεις για να μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για άδειες, βεβαιώσεις, επιδόματα, και πιστοποιητικά.
  4. Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου. Αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών – να απαιτείται μια και μοναδική καταχώριση δεδομένων από τους πολίτες για όλες τις υπηρεσίες.
  5. Αυτόματοι έλεγχοι και αυτόματες ενέργειες για την αποφυγή περιττών αιτημάτων.

Έτσι θα έχουμε τη σύγχρονη ηλεκτρονική διακυβέρνηση που μας αξίζει.

Επιπρόσθετα, πιστεύουμε πως η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε επιχειρηματικό κόμβο ψηφιακής τεχνολογίας, προσελκύοντας εταιρείες που εξειδικεύονται σε αυτό τον τομέα.

Στο πλαίσιο προώθησης και διασφάλισης της υλοποίησης των εισηγήσεων του ΔΗΚΟ, οι ομάδες παραγωγής πολιτικής του κόμματος διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, ημερίδα με στόχο την ανάδειξη της ιδιαίτερα σημαντικής για την οικονομία του τόπου, παρουσίας στην Κύπρο εταιρειών τεχνολογίας.

Γραφείο Τύπου – 29 Οκτωβρίου 2021

ροή ειδήσεων