Έγκλημα εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας, η βία κατά των γυναικών και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται
Ανακοινώσεις |

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει την κάθε μορφή σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής ή άλλης βίας έναντι γυναικών και κοριτσιών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δυστυχώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών στη διάρκεια της καραντίνας και άλλων περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η νέα κατάσταση λόγω της πανδημίας ανέδειξε ακόμη πιο πολύ το πρόβλημα αλλά και την αδήριτη ανάγκη για άμεση ολοκληρωμένη Εθνική πολιτική αντιμετώπισης του τεράστιου αυτού προβλήματος και διασφάλιση της εφαρμογής των νομοθεσιών και της εύκολης πρόσβασης των θυμάτων στους μηχανισμούς στήριξης. 

Οι λεκτικές καταδίκες δεν είναι αρκετές για να λύσουν το πρόβλημα και είναι γι αυτό ακριβώς τον λόγο που το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει ακόμη μία φορά τις προτάσεις του για καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

•           Υιοθέτηση νομοθεσίας που θα θέσει τις βάσεις και τις υποχρεώσεις του Κράτους για την αντιμετώπιση της νοοτροπίας η οποία υπάρχει και προωθεί την έμφυλη βία. Σήμερα παρά την επικύρωση της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκκρεμεί η πραγματική και ουσιαστική εφαρμογή της νομοθεσίας.

•           Πρόληψη μέσω της παιδείας στα σχολεία μας με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας. Αλλαγή νοοτροπίας θα επέλθει μόνο με την εμπέδωση στις επόμενες γενιές, των αρχών της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

•           Εκπαίδευση και εξειδίκευση των δημόσιων λειτουργών οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά βίας έναντι γυναικών.

•           Αντιμετώπιση των καταγγελιών μέσω πολυθεματικών ομάδων οι οποίες θα περιλαμβάνουν κοινωνικούς λειτουργούς, αστυνομία, ιατρούς και ψυχολόγους και θα στεγάζονται όλοι κάτω από μία στέγη. Μόνο με ένα τέτοιο σύστημα θα μπουν επιτέλους το θύμα, οι ανάγκες, η αξιοπρέπεια και η προστασία της στο επίκεντρο.

Η βία ενάντια των γυναικών και των κοριτσιών μας είναι έγκλημα που αφορά όλους και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία.

Το  Δημοκρατικό Κόμμα έχει αποδεδειγμένα την πολιτική βούληση να συνεχίσει να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Καμία μορφή βίας δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή.

Γραφείο Τύπου

25 Νοεμβρίου 2020

ροή ειδήσεων