Είκοσι χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ανακοινώσεις |

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την 1η Μαΐου 2004, επί της διακυβερνήσεως του αείμνηστου Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η ένταξη της μικρής μας πατρίδας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς υποσημειώσεις, «αστερίσκους», «ουρές» και παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα, το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο επιτεύχθηκε αφού μια βδομάδα προηγουμένως, στις 24 Απριλίου 2004, ο Κυπριακός Ελληνισμός είχε απορρίψει το σχέδιο Ανάν, το οποίο προνοούσε παρεκκλίσεις και εκπτώσεις στα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών εντός της ΕΕ.

Σήμερα, είκοσι χρόνια αργότερα, μέσω της συμμετοχής της στην ΕΕ η Κύπρος σήμερα μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή ήπειρος. Παράλληλα η ΕΕ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την Κυπριακή Δημοκρατία στον αγώνα που δίνει για δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και με σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για λύση του Κυπριακού επιδιώκοντας ουσιαστικό και ενεργότερο ρόλο της ΕΕ και αξιοποιώντας όλα εκείνα τα εργαλεία που μας παρέχει η ιδιότητα του κράτους-μέλους ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα και την επεκτατικότητα της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου

01 Μαΐου 2024

ροή ειδήσεων