«Είναι υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα»
Εσωτερική Διακυβέρνηση Πανδημία
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής απασχόλησε σήμερα νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, με το οποίο επιχειρείται η ρύθμιση του τρόπου που θα μπορούν οι πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό covid -19, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Λόγω των συνθηκών, καθίσταται αναγκαία η λειτουργία ειδικών κινητών εκλογικών κέντρων, ώστε να διευκολυνθούν όσοι εκλογείς θα βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό την ημέρα των εκλογών και δεν θα είναι εφικτό να ασκήσουν το δικαίωμα τους με φυσική παρουσία.

Είναι η άποψη μας ότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους η διασφάλιση για κάθε πολίτη η άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, παρέχοντας του όλες τις διευκολύνσεις. Παράλληλα, είναι για μας εξίσου σημαντικό, να διασφαλιστεί το δικαίωμα της μυστικότητας και του απόρρητου της ψήφου. Συνεπώς το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Έφορος Εκλογών, οφείλουν να εξεύρουν όλα τα πρακτικά μέτρα για διευκόλυνση των εκλογέων, χωρίς όμως να υπάρξουν παρατυπίες και προβλήματα.

Όσον αφορά την απόφαση της Κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με τις Βουλευτικές εκλογές επαναλάβαμε τη διαφωνία μας για τυπικούς, αλλά και ουσιαστικούς λόγους.

Θεωρούμε ότι, το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές δεν είναι αρκετό για ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, ενώ διαφωνούμε με τον τρόπο διεξαγωγής (επιβάλλεται να γίνουν κατά τόπους δημοψηφίσματα και όχι ένα γενικό), αλλά και με το ίδιο το ερώτημα που αποφάσισε να θέσει η Κυβέρνηση . Πρόκειται περί ενός πολυσύνθετου και ασαφούς ερωτήματος , το οποίο θα δημιουργήσει περισσότερο προβλήματα αντί να επιλύσει. Τονίσαμε για ακόμα μια φορά ότι  το Δημοκρατικό Κόμμα τάσσεται υπερ της Μεταρρύθμισης .

Γραφείο Τύπου

12 Απριλίου 2021

ροή ειδήσεων