ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 24.5.2021
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών.

Σε λίγα εικοσιτετράωρα, οι συμπατριώτες μας θα κληθούν να επιλέξουν το κόμμα που θα εμπιστευτούν. Θέλουμε λοιπόν, να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Η κατάσταση στην πατρίδα μας, δεν είναι – δυστυχώς – αυτή που θα έπρεπε και θα θέλαμε. H πολιτική των τελευταίων 13 χρόνων στο Κυπριακό, έχει αποτύχει. Η Κύπρος  απειλείται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από τον κίνδυνο της διχοτόμησης, που επιδιώκει η Τουρκία.

Σε ότι αφορά την οικονομία,

– Με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος το 2021 θα έχει τον έκτο χειρότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτω και από την Ελλάδα. 

– Το 2021 θα έχουμε το τέταρτο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη.

– Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, έχουμε την δεύτερη χειρότερη επίδοση σε ότι αφορά την απώλεια εισοδημάτων στην Ευρώπη, λόγω της πανδημίας.

– Μια στις 10 οικογένειες, δεν μπορεί να αγοράσει βασικά αγαθά όπως γάλα, το ψωμί και ηλεκτρισμό.

Απαιτείται επειγόντως, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας. Δυστυχώς, η απουσία σχεδιασμού από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, αφήνει χωρίς ουσιαστική στήριξη τις  μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, την κοινωνία. Ακόμα χειρότερα, βιώνουμε πρωτοφανή διαπλοκή και διαφθορά. Τα σκάνδαλα της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, με κορυφαίο τις παράνομες πολιτογραφήσεις, διασύρουν διεθνώς την πατρίδα μας. 

Την Κυριακή, με τη συμμετοχή στις εκλογές και την ψήφο μας, μπορούμε να αλλάξουμε  όσα σήμερα μας πικραίνουν και μας πληγώνουν. Μπορούμε να σταματήσουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ.  Την αδιαφορία της για την κοινωνία και την οικονομία.  Την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό. Το Δημοκρατικό Κόμμα, διαχρονικά, είναι κόμμα υπευθυνότητας. Ασκούμε έντονη, αλλά τεκμηριωμένη κριτική και την ίδια στιγμή καταθέτουμε προτάσεις. Προτάσεις συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, που δίνουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συμπατριώτες μας. Πετυχαίνουμε με συνεργασίες, την έγκριση τους στην Βουλή, όπου πολλές από τις προτάσεις μας έχουν υπερψηφιστεί, ενώ επιδιώκουμε τη παραγωγική συζήτηση και αποδοχή των θέσεων μας από την  κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπουργούς του. 

Δεν σας κρύβω ότι άκουσα με έκπληξη τον πρόεδρο Αναστασιάδη να κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα, ότι δεν έχει προτάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι τον ενοχλεί η κριτική μας.  Σε μας βλέπετε δεν μπορεί να πει να σταματήσουμε γιατί αλλιώς «θα μας πάρει ο δαίμονας». Αυτό, όμως, δεν του δίνει το δικαίωμα να διαστρέφει την πραγματικότητα, που και ίδιος καλά γνωρίζει. Ο κ. Αναστασιάδης δεν χρειάζεται να ενημερωθεί για τις προτάσεις μας από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Τις γνωρίζει από τις επιστολές που έχουμε στείλει τόσο στον ίδιο, όσο και σε υπουργούς του.  Η αλήθεια είναι ότι  η κυβέρνηση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ γνωρίζει καλά, αλλά δεν αποδέχεται τις προτάσεις μας. Αυτό αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αυτό που κατηγορούν την αντιπολίτευση.

Ότι αυτοί είναι, οι  «αρνητές της προκοπής του τόπου».

Κορυφαίο παράδειγμα η αναδρομική επιδότηση ενοικίου και λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Όσο και εάν ο ΠτΔ και ο ΔΗΣΥ, προσπαθούν να κρύψουν την αναποτελεσματικότητα τους, είναι γεγονός ότι εάν εφάρμοζαν τις προτάσεις μας, σήμερα, η κοινωνία και η οικονομία θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, θέλουμε, από το σύνολο των προτάσεων μας, να προβάλλουμε ιδιαιτέρως 20+1 προτάσεις, που θεωρούμε ότι έχουν πρώτη προτεραιότητα.  

1.            Παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε έγγραφα και στοιχεία κάθε υπόθεσης που επιβάλλεται να διερευνήσει.

2.            Δημιουργία πραγματικά Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, η οποία δεν θα ορίζεται από την κυβέρνηση. 

3.            Ετήσιος έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων και κυβερνητικών αξιωματούχων από ανεξάρτητους ελεγκτές. 

4.            Δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν ή/και σχετίζονται ή/και ωφελούν,  άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη των οικογενειών  τους.

5.            Υποβολή πρότασης Νόμου από πολίτες με 5.000 υπογραφές (το ΔΗΚΟ έχει καταθέσει πρόταση Νόμου για το θέμα αυτό το 2017) και Δημιουργία Επιτροπής Πολιτών στη Βουλή.

6.            Αναδρομική επιδότηση ενοικίου και  πάγιων λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

7.            Ριζική Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για σταδιακή αύξηση των χαμηλών και μέσων συντάξεων, ώστε να λαμβάνουν όλοι ικανοποιητική  σύνταξη. 

8.            Θεσμοθέτηση Μεσολαβητή Τραπεζικών Υπηρεσιών, για γρήγορη αναζήτηση αμοιβαία ικανοποιητικής συμφωνίας για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

9.            Ορισμός Συνηγόρου του Δανειολήπτη, για την προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και την τήρηση της νομιμότητας. 

10.          Διεκδίκηση Μεταφορικού Ισοδύναμου, για την κάλυψη μέρους της δαπάνης μετακίνησης των Κυπρίων πολιτών από και προς χώρες της ΕΕ.

11.          Μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

12.          Επέκταση ανεργιακού επιδόματος μέχρι 12 μήνες (από 6 μήνες σήμερα).

13.          Αναστολή πληρωμής του ετήσιου τέλους των €350 για όλες τις εταιρείες και μείωση του τέλους σε €100 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

14.          Δημιουργία μίας κυβερνητικής ιστοσελίδας όπου οι πολίτες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές του με όλες τις υπηρεσίες.

15.          Δημιουργία νέου Νοσοκομείου για παιδιά και εφήβους και τμήματος πρώτων βοηθειών για παιδιά σε όλα τα νοσοκομεία.

16.          Αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών, χωρίς πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ και επιλογή αμυντικών συστημάτων που θα πολλαπλασιάσουν την αποτρεπτική ισχύ της Εθνικής Φρουράς.

17.          Δημιουργία Ταμείου Στήριξης Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών για την απώλεια χρήσης.

18.          Φορολογικά κίνητρα σε εργοδότες που παρέχουν ευελιξία σε ωράριο και μεθόδους εργασίας για γονείς με μικρά παιδιά και δημιουργούν χώρο φύλαξης παιδιών με  εξειδικευμένο προσωπικό.

19.          Δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας πώλησης γεωργικών προϊόντων, για την απευθείας διάθεση τους από τους παραγωγούς στους αγοραστές. \

20.          Μείωση του ΦΠΑ στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ενόσω διαρκεί η πανδημία για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.

20+1 Η μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας  να ορίζεται στο πρώτο άρθρο του σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

Ζητάμε από τους συμπατριώτες μας να μελετήσουν τις προτάσεις μας. Και αν συμφωνούν, να δώσουν με την ψήφο τους την Κυριακή στο Δημοκρατικό Κόμμα, τη δυνατότητα να τις κάνει πράξη.   Οι εκλογές αποτελούν μια καθοριστική ευκαιρία και δυνατότητα, να αλλάξουμε όλα όσα δυσκολεύουν τη ζωή μας, όσα θίγουν την αξιοπρέπεια μας, όσα πληγώνουν την πατρίδα μας.

Όσο πιο ισχυρό το Δημοκρατικό Κόμμα, τόσο περισσότερο μπορούμε να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για συνομοσπονδία δύο κρατών και διχοτόμηση της πατρίδας μας. Όσο πιο ισχυρό το Δημοκρατικό Κόμμα, τόσο περισσότερο θα στηριχτεί η κοινωνία, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, ο ι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσο πιο ισχυρό το Δημοκρατικό Κόμμα, τόσο περισσότερο θα πολεμήσουμε τη διαφθορά και θα φέρουμε την κάθαρση. 

Ισχυρό ΔΗΚΟ, σημαίνει Καθαρή  Αλλαγή.

Γραφείο Τύπου-24 Μαΐου 2021

ροή ειδήσεων