‘Ενίσχυση της θέσης των κτηνιάτρων με τη νέα νομοθεσία για Ευημερία των Ζώων’
03 Δεκ 2020 Ανακοινώσεις

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΚΟ ΠΑΦΟΥ

Μετά από μια μακρόχρονη και επίμονη προσπάθεια δεκαοκτώ συνεδριάσεων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος   κατάφερε να ολοκληρώσει τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την προστασία και ευημερία των ζώων το οποίο οδηγήθηκε την περασμένη βδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής και εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα.

Σημειώνω τον καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο των Βουλευτών του ΔΗΚΟ  στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, οι οποίοι  με τις παρεμβάσεις και προτάσεις τους συνέλαβαν τα μέγιστα για την τελική διαμόρφωση του κειμένου του νομοσχεδίου.

Με τις παρεμβάσεις του ΔΗΚΟ διασφαλίσαμε την ενίσχυση του ρόλου των κτηνιατρικών συλλόγων και του Κτηνιατρικού Συμβουλίου στο όλο πλέγμα της προστασίας και ευημερίας των ζώων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα διασφαλίσαμε μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ευημερίας των Ζώων θα είναι ο Επαρχιακός Κτηνιατρικός Λειτουργός κάθε Επαρχίας και η οποιαδήποτε δράση των Επαρχιακών Επιτροπών που θα εμπεριέχει άσκηση κτηνιατρικής πράξης θα τυγχάνει της έγκρισης του Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν και τις εισηγήσεις του Κτηνιατρικού Συμβουλίου Κύπρου.

Διασφαλίσαμε επίσης,  την μη απαγόρευση των κλουβιών για σκύλους γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργούντο σοβαρότατα προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους και θα είχαμε τρομακτική αύξηση των αδέσποτων ζώων καθώς και φαινόμενα δηλητηριάσεων.

Ταυτόχρονα,  απαιτήσαμε από τον Υπουργό Γεωργίας όπως τάχιστα ετοιμάσει και φέρει στην Βουλή κανονισμούς για τα πρότυπα κλουβιών για διασφάλιση της ευημερίας όσων ζώων θα διατηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους σε κλουβιά.

Άλλες σημαντικές πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας είναι:

1.         Οι ποινές για κακομεταχείριση ζώων αυξάνονται σημαντικά, από 1.700 ευρώ σε 10.000 ευρώ σε περίπτωση πρώτης καταδίκης, και από 3.400 σε 20.000 ευρώ σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης.

2.         Το νέο Νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στην αρμόδια αρχή να προβαίνει σε άμεση κατάσχεση ζώου και σε ανάθεση της φροντίδας του σε άλλο κατάλληλο πρόσωπο, χωρίς μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες.

3.         Από τώρα και στο εξής απαγορεύεται η πρόσδεση σκύλου ή γάτας, εκτός από τις περιπτώσεις προσωρινής πρόσδεσης σκύλου σε δημόσιο χώρο ή κατά τη διάρκεια περιπάτου.

4.         Από τώρα και στο εξής απαγορεύεται η διατήρηση σκύλου ή γάτας σε ταράτσες, μπαλκόνια και βεράντες, συνθήκες που άφηναν τα ζώα απομονωμένα και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ως προς τους χώρους κράτησης σκύλων, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί να ετοιμάσει ειδικούς Κανονισμούς που θα προσδιορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι αυτοί.

5.         Επιτρέπεται η σίτιση και πόση αδέσποτων ζώων σε χώρους που δύναται να καθορίζουν οι αρμόδιες τοπικές αρχές ή σε άλλους χώρους, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούνται κατάλληλα δοχεία για τον σκοπό αυτό.

Γραφείο Τύπου

3 Δεκεμβρίου 2020

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media