Επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους
Ανακοινώσεις |

Ο αγώνας μας παραμένει αγώνας εναντίον της κατοχής και αγώνας για ελευθερία και ανεξαρτησία

Η καταδικαστέα, παράνομη ανακήρυξη των κατεχομένων, από την Τουρκία, εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως δήθεν «κράτος», πριν από τριάντα έξι χρόνια, αποτέλεσε τη συνέχιση, μετά την τουρκοανταρσία και την τουρκική εισβολή, του μακροχρόνιου σχεδιασμού της Τουρκίας, για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβολή πλήρους πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου επί της Κύπρου.

Η τουρκική στόχευση αποδεικνύεται από το ιστορικό, τις διαδικασίες και τις διεργασίες που προηγήθηκαν της μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους. 

Για τριάντα έξι χρόνια, το τερατούργημα των κατεχομένων, παρά τα τραγικά λάθη της δεκαετούς πολιτικής των υποχωρήσεων, παραμένει στην παρανομία, κάτι που επιβεβαιώνει αναντίλεκτα, ότι η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, του μοναδικού αναγνωρισμένου κράτους στην Κύπρο, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι το ανάχωμα στις οποιεσδήποτε προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, να αναβαθμιστεί ή να αναγνωριστεί η παράνομη οντότητα στα κατεχόμενα.

Η ιστορία αποδεικνύει επίσης ότι η διατήρηση και η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή και αυτό αποδεικνύεται από τη λυσσαλέα επιδίωξη της Τουρκίας να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι η ιστορία δεν διδάσκει και δεν αποτελεί στοιχείο διαμόρφωσης της πολιτικής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις επικείμενες εξελίξεις στο κυπριακό.

Με δεδομένη την απόλυτη άρνηση της Τουρκίας να διαπραγματευτεί σοβαρά και την κλιμάκωση των προκλήσεων και παρανομιών, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση του Βερολίνου στις 25 του μήνα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί σφάλμα τεραστίων διαστάσεων την αποδοχή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της σύγκλησης της τριμερούς συνάντησης, υπό συνθήκες εκφοβισμού από την Τουρκία με απειλές σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Τα μηνύματα που στέλλουμε προς την τουρκική πλευρά είναι παντελώς λανθασμένα, ιδιαίτερα μετά που έχουν επιτευχθεί για πρώτη φορά κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αποδοχή της πραγματοποίησης της τριμερούς συνάντησης, αναιρεί τις οποιεσδήποτε ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, που υποτίθεται στοχεύουν στη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, το κυπριακό, 45 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή και 36 χρόνια μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, παραμένει, κατά πρώτο και τελευταίο λόγο, ζήτημα τερματισμού της στρατιωτικής κατοχής.

Ο αγώνας μας παραμένει αγώνας εναντίον της κατοχής και αγώνας για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Γραφείο Τύπου

14 Νοεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων