ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Παπαδόπουλος ενημερώθηκε για το πολυδιάστατο έργο και την αποστολή του Ινστιτούτου στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΙΚυ αποτελεί ένα Κέντρο Αριστείας που πρωταγωνιστεί στις προσπάθειες για επένδυση στην καινοτομία και την τεχνολογία.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι «η επένδυση στην καινοτομία και τεχνολογία είναι επένδυση για το μέλλον της χώρας, σημειώνοντας πως αποτελεί γεγονός ότι στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια η έρευνα, η καινοτομία και η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι από τις πιο καθοριστικές συνιστώσες της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Πρόσθεσε πως αναμφίβολα η καινοτομία και η τεχνολογία μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, να διευκολύνουν τη ζωή όλων μας και να αναπτύξουν τομείς της οικονομίας.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την ευκαιρία που είχε με την επίσκεψή του να ενημερωθεί και να αναγνωρίσει το έργο που επιτελεί το Ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι το Ινστιτούτο Κύπρου αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές και συντελεστές της μεγάλης προσπάθειας.

Πρόσθεσε πως το Ινστιτούτο Κύπρου είναι ένα Κέντρο Αριστείας, με πλούσιο ερευνητικό έργο, διεθνείς συνεργασίες με κέντρα γνώσεως του εξωτερικού, που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό έργο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας, προτύπων και ερευνητικών προγραμμάτων και πρωταγωνιστεί στην άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων, που αφορούν την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Επομένως, συνέχισε, θα συμφωνήσω ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να συμβάλει έμπρακτα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και να στηρίζει κέντρα αριστείας, όπως είναι το Ινστιτούτο Κύπρου.

Συνεχάρη τον Σταύρο Μαλά, όλους τους ερευνητές και το προσωπικού του Ινστιτούτου, που όπως ανέφερε, μέσα από σκληρή δουλειά έχουν συμβάλει στην ανάδειξη της Κύπρου διεθνώς ως κέντρο γνώσεως και ανάπτυξης της καινοτομίας και της τεχνολογίας και ευχήθηκε να διευρύνουν την επιρροή που πρέπει να έχει η Κύπρος σε αυτόν τον πάρα πολύ σημαντικό τομέα.»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Σταύρος Μαλάς είπε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου έχει δημιουργήσει το δικό του στίγμα στην περιοχή και διεθνώς στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Πρόσθεσε ότι, παράγει έργο και πολύ αξιόλογη έρευνα για αυτό και είναι το πλέον ανταγωνιστικό ίδρυμα σε ερευνητικά προγράμματα.

Στην συνέχεια εξέφρασε την πεποίθηση ότι ιδρύματα όπως τον Ινστιτούτο Κύπρου, παρέχουν τη δυνατότητα στην πολιτεία και τους πολιτικούς να τα αξιοποιούν έτσι ώστε να παράγεται πολιτική στη βάση επιστημοσύνης, δηλώντας ταυτόχρονα ότι το Ινστιτούτο είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου σε θέματα αιχμής.

Ανέφερε στη συνέχεια πως τώρα που το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας έχει αναλάβει μεγάλη πρωτοβουλία να υποστηρίζει το ερευνητικό οικοσύστημα της Κύπρου και τα Κέντρα Αριστείας και τα κόμματα θα πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ώστε να στηριχθούν όλοι οι οργανισμοί που παράγουν ποιοτική έρευνα και να πολλαπλασιαστεί ο αντίκτυπος.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι η Κύπρος είναι πρώτη μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε ανταγωνιστικά προγράμματα, διατυπώνοντας τη θέση πως δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από την έρευνα και την καινοτομία σε χρήμα και ουσία καθώς «συγκρατούμε τους πού καλά εκπαιδευμένους νέους μας στη χώρα μας, προσφέροντας τους ποιοτικές θέσεις εργασίας και παρέχοντας τους τη δυνατότητα να παράγουν έρευνα και να δημιουργούν πλούτο χρηματικό και πνευματικό πλούτο, ο οποίος δημιουργεί αυτοπεποίθηση στις κοινωνίες».

Στη διάρκεια της επίσκεψης στο Ινστιτούτο Κύπρου, τον κ. Παπαδόπουλο συνόδευαν ο Εκπρόσωπος Τύπου, κ. Θεόδωρος Μανιταράς και η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του κόμματος, κα Κατερίνα Χριστοφίδου.

Γραφείο Τύπου

29 Νοεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων