Επίσκεψη βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη στον Ερευνητικό Σταθμό Υδατοκαλλιέργειας Γλυκού Νερού Καλοπαναγιώτη του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσινών Ερευνών
Ανακοινώσεις |

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ

Τον Ερευνητικό Σταθμό Υδατοκαλλιέργειας Γλυκού Νερού Καλοπαναγιώτη του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσινών Ερευνών επισκέφθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ως μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και επικεφαλής για θέματα Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Δημοκρατικού Κόμματος ο βουλευτής κ. Χρίστος Ορφανίδης την περασμένη Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023.

Ο Ερευνητικός Σταθμός βρίσκεται δίπλα από τον υδατοφράκτη του Καλοπαναγιώτη και αποτελεί τη μοναδική υποδομή της χώρας για στήριξη της ερασιτεχνικής αλιείας. Κύρια δραστηριότητα του σταθμού είναι ο εμπλουτισμός των υδατοφρακτών μέσω της διαχείρισης των εσωτερικών υδάτων για σκοπούς βιοποικιλότητας.

Στον σταθμό οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στην πειραματική εκτροφή και αναπαραγωγή οξύρυγχου που είναι ένα από τα αρχαιότερα θαλάσσια είδη του πλανήτη μας, την τεχνητή αναπαραγωγή πέστροφας που γίνεται και για εμπλουτισμό των υδατοφρακτών και την προμήθεια σε ιδιωτικές μονάδες εκτροφής πέστροφας. Φιλοξενούνται διάφορα είδη ψαριών γλυκού νερού τα οποία ειδικά σε περιόδους ξηρασίας ή σε περιόδους που αδειάζουν οι υδατοφράκτες, τοποθετούνται στους υδατοφράκτες με σκοπό τον εμπλουτισμό και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ένας άλλος σημαντικός ρόλος του σταθμού είναι η διατήρηση μητρικών αποθεμάτων των ειδών κυπρίνου και koi που ανήκει στην οικογένεια των κυπρίνων, κοκκινόφτερας, τίγκας, χρυσόψαρου, όπου κατά τις περιόδους ανομβρίας ή συντήρησης των υδατοφρακτών, η στάθμη του νερού κατεβαίνει αρκετά χαμηλά και υπάρχουν αρκετοί θανάτοι ψαριών, επομένως με τα αποθέματα ψαριών του σταθμού εμπλουτίζονται οι υδατοφράκτες και έτσι διατηρείται η βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιουλιανό Παντελίδη, Επιθεωρητή Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, ήδη ο Σταθμός εμπλουτίζει με 20,000 ετησίως περίπου πέστροφες τους υδατοφράκτες για σκοπούς ενίσχυσης των υφιστάμενων πληθυσμών και ο στόχος είναι να φθάσουν τις 40 – 50 000 ετησίως.

Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σταθμός καθημερινά αλλά και τους μελλοντικούς στόχους που είναι η παραγωγή χαβιαριού και ο κοινωνικός προσανατολισμός μέσω της εγκατάστασης ενυδρείων για επισκέψεις από σχολικές μονάδες και παραθεριστές.

Ο κ. Χρίστος Ορφανίδης δήλωσε το θαυμασμό του τόσο για τις εξειδικευμένες γνώσεις του προσωπικού του σταθμού, αλλά και για το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Σταθμός στον υδρόβιο κόσμο της χώρας μας.

Γραφείο Τύπου

9 Ιουνίου 2023

ροή ειδήσεων