«Επιβάλλεται ως Κοινοβούλιο να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση προστασίας των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών»
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Δυο σημαντικά νομοσχέδια για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, τα οποία στοχεύουν στην διασφάλιση της προστασίας των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών.

Λόγω της έξαρσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, του φαινομένου των επιθέσεων εναντίον οργάνων της τάξης και άλλων δημοσίων λειτουργών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κρίθηκε αναγκαία η αυστηροποίηση των ποινών.

Είναι η άποψη μας ότι ως θεσμοί του κράτους οφείλουμε να διασφαλίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και δη όσων εργάζονται για το δημόσιο συμφέρον.

Το εν λόγω νομοσχέδιο κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός, αφού πέρα από την επιβολή αυστηρότερων ποινών, πρέπει από τη μια να δημιουργηθούν θεσμοί πρόληψης και από την άλλη να διορθωθούν επιτέλους οι στρεβλώσεις και χρόνιες αδυναμίες στην λειτουργία του κράτους.

Το δεύτερο νομοσχέδιο έρχεται ουσιαστικά να ποινικοποιήσει συμπεριφορές που προσβάλλουν την προσωπικότητα, την τιμή, την υπόληψη, την αξιοπρέπεια και εν γένει τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών.

Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα που προβληματίζει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσής και ευρύτερα της τεχνολογίας. Επιβάλλεται λοιπόν να προστατεύσουμε τους πολίτες από αυτού του είδους επιθέσεις (αναρτήσεις στο διαδίκτυο, υβριστικά ή/και απειλητικά τηλεφωνήματα, άσεμνα μηνύματα και άλλα), χωρίς την ίδια ώρα να πλήττουμε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα τύχει επανεξέτασης από τη Νομική Υπηρεσία και θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Νομικών. Ως Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου,  που να προστατεύει τα συνταγματικοπολιτικά δικαιώματα των πολιτών.

Γραφείο Τύπου

01 Σεπτεμβρίου 2021

ροή ειδήσεων