Γιατί ο κ. Αναστασιάδης συναίνεσε στην τελωνειακή αναβάθμιση της Τουρκίας και συνεχίζει στην ίδια γραμμή;
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

O κ. Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας γραπτώς (03/10/2017), επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα του Ιουλίου 2017, που τον έφεραν να παραδίδει έγγραφο [Οδικός Χάρτης για την Τουρκία] στον Ερντογάν στις 25 Μαΐου 2017.

Ο κ. Γιούνκερ δικαιολογεί τα «δώρα» και τις ενέργειές του βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ και Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016. Η Κοινή Δήλωση είχε και την σύμφωνη γνώμη του Ν. Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο κ. Γιούνκερ είχε προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας περί το τέλος του έτους και νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την Άνοιξη του 2018, θέματα όμως που υπέδειξα στην ερώτησή μου ότι δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του και παρακάμπτουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις διαδικασίες με βάση τις Συνθήκες Λειτουργίας της ΕΕ.

Στην απάντησή του ο κ. Γιούνκερ παραδέχεται ότι «η απόφαση για τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με την Τουρκία το 2018 εναπόκειται στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Σημειώνει επίσης μεταξύ άλλων ότι «το έγγραφο [Οδικός Χάρτης για Τουρκία] … εξακολουθεί να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, στην οποία παραμένει προσηλωμένη η ΕΕ» και στο οποίο έγγραφο “η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης [της Τουρκίας] επικροτείται“.

Εν ολίγοις, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι η ΕΕ είναι προσηλωμένη και σήμερα υπέρ της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και έμμεσα επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να θεωρεί δεδομένη την στήριξη Αναστασιάδη για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με βάση την συναίνεσή του στην Κοινή Δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016.

Το ερώτημα είναι γιατί ο Κύπριος Πρόεδρος συναίνεσε στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και γιατί συνεχίζει στην ίδια γραμμή μέχρι σήμερα;

 

Γραφείο Τύπου
7 Οκτωβρίου 2017

ροή ειδήσεων