ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΑΣ ΦΑΚΟΝΤΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Ανακοινώσεις |

«Ο ανεπαρκής προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, θέτει σε κίνδυνο ζωές»

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού από εξειδικευμένο κέντρο μαστού οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης.

Οι θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ξεκάθαρες.

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει ότι, άδεια λειτουργίας για  εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση και για θεραπεία του καρκίνου του μαστού θα έχουν μόνο εξειδικευμένα κέντρα μαστού, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στην Ευρώπη, δηλαδή:

  • Να είναι πιστοποιημένα κέντρα με στόχο την σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
  • Να πραγματοποιούν συγκεκριμένο όγκο μαστογραφιών ανά έτος αλλά και να προβαίνουν σε διάγνωση συγκεκριμένου αριθμού νέων περιστατικών ανά έτος, όπως αυτός προνοείται για να διασφαλίζεται η εξειδίκευση και εμπειρία και να μπορούν να θεωρούνται πιστοποιημένα.
  • Να διαθέτουν συντονισμένη και εξειδικευμένη ομάδα σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στην Ευρώπη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
  • Να διαθέτουν επιστήμονες με κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για να διενεργούν τις εξετάσεις πρόληψης αλλά και για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
  • Να ελέγχονται για να διατηρούν την πιστοποίηση τους.

Δεν πρέπει να επιτρέπεται η συμπερίληψη στο ΓΕΣΥ, οποιουδήποτε κέντρου μη εξειδικευμένου και μη πιστοποιημένου. Είναι απαράδεκτο να πειραματίζεται κανείς με τις ζωές συνανθρώπων μας τόσο σε σχέση με την έγκαιρη διάγνωση όσο και σε σχέση με την θεραπεία. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προβεί άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες για τη μέχρι τώρα συμπερίληψη στο ΓΕΣΥ μη πιστοποιημένων και μη εξειδικευμένων κέντρων.

Θα πρέπει επίσης το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι τα κέντρα που προβαίνουν στις εξετάσεις αυτές είναι εξοπλισμένα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως μαστογράφος  3D για πιο ακριβή αποτελέσματα και έγκαιρη διάγνωση.

Επιπρόσθετα, στην κατεύθυνση της έγκαιρης διάγνωσης:

  • Επιβάλλεται η αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων, τα οποία, σε σχέση με διενέργεια εξετάσεων πρόληψης σε πληθυσμό μη αυξημένου ρίσκου, με βάση το Πληθυσμιακό Πρόγραμμα Μαστογραφικού Ελέγχου, ορίστηκαν από το κράτος μας στο ηλικιακό όριο 50-69.
  • Το ηλικιακό όριο, που εφαρμόζεται στην Κύπρο, παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες (European Guidelines), όπως αυτές ισχύουν σήμερα και σύμφωνα με τις οποίες οι εξετάσεις σε πληθυσμό μη αυξημένου ρίσκου πρέπει να γίνονται και σε πολύ νεαρότερες των 50 ηλικίες αλλά και σε μεγαλύτερες των 69  ηλικίες, συγκεκριμένα σε ηλικίες 45-74. 
  • Επίσης, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνουν στα προγράμματα τους εξέταση των γυναικών σε νεαρότερη ηλικία και από αυτή που ορίζεται στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Σημειώνουμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες (American Cancer Society Guidelines for Breast Cancer Screening), η εξέταση μαστογραφίας γίνεται από την ηλικία των 40.

Θα πρέπει επίσης να μελετηθεί η προοπτική της εξέτασης και με υπέρηχο μαστού, εκτός από μαστογραφία καθώς επίσης και το θέμα της επανάληψης των εξετάσεων κάθε χρόνο και όχι ανά διετία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί όλους να αντιδράσουν στις εκπτώσεις στη διαδικασία της πρόληψης, γιατί αυτό πολύ πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και ζητούμε από τον Υπουργό Υγείας να επιληφθεί τάχιστα του θέματος.

Γραφείο Τύπου

12 Ιουνίου 2020

ροή ειδήσεων