Η απάντηση στην παρανομία της Τουρκίας, μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου
02 Δεκ 2019 Ανακοινώσεις

Το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ελλάδας, να προστατευθεί το διεθνές δίκαιο και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που απειλούνται με διασάλευση, από την ενέργεια της Τουρκίας να συμφωνήσει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με το αμφισβητούμενο από τον ίδιο τον λιβυκό λαό, καθεστώς της Λιβύης.

Οι επαφές της Ελλάδας με την Αίγυπτο, πρέπει να αποσκοπούν:

  • Στην αποτροπή «γκριζαρίσματος» περιοχών, που αφορούν θέματα εθνικής κυριαρχίας άλλων χωρών
  • Στην εφαρμογή των προνοιών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας
  • Στη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών, που επηρεάζονται από την ανύπαρκτη νομικά συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Καλούμε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να επιδιώξει τη συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των Αθηνών και του Καΐρου, για να υπάρξει συντονισμός στις ενέργειες των τριών χωρών.

Η απάντηση στην παρανομία της Τουρκίας, η οποία ουδεμία έγνοια έχει για τη διεθνή νομιμότητα, παρά μόνο στοχεύει στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών της συμφερόντων, μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, στην πτυχή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Γραφείο Τύπου

2 Δεκεμβρίου 2019

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media