Η ΕΕ έδωσε «πάσο» στην Τουρκία, με την σύμφωνο γνώμη της κυβέρνησης Αναστασιάδη
Ανακοινώσεις |

Δήλωση Υποψήφιου Βουλευτή Λευκωσίας Ανδρέα Γεωργιάδη

Η κοινή δήλωση των 27, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη, πιστώνουν την Τουρκία με πρόθεση ότι θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της Ε.Ε και ότι θα επιδείξει συνέπεια.

Η μόνη συνέπεια που επιδεικνύει η Τουρκία αποδεδειγμένα είναι στην επεκτατική και επιθετική της συμπεριφορά, λεκτικά και στην πράξη.

Η δήλωση προειδοποιεί μεν την Τουρκία για το αναστρέψιμο της θετικής ατζέντας, αναφέρεται δε σε «ανανεωμένες» μονομερείς ενέργειες.  

Της δίνει δηλαδή «πάσο», για τις κατά σειρά παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις απαράδεκτες ενέργειες της στην Αμμόχωστο, που έχουν προηγηθεί και οι συνέπειες τους εξακολουθούν να υφίστανται.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα; Ποιο είναι το κίνητρο της Τουρκίας να κάνει έστω και ένα βήμα πίσω στο Κυπριακό; Ποιο είναι το κίνητρο να κάνει ένα βήμα πίσω από την επιθετική και επεκτατική της πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο;

Αυτό που τώρα ήθελε να πάρει η Τουρκία από την Ε.Ε., δηλαδή τη χρηματοδότηση, το έλαβε. Χωρίς κυρώσεις, χωρίς συνέπειες για την πειρατική της συμπεριφορά και πριν τη διεξαγωγή της Πενταμερούς.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα φανέρωσε τη γύμνια της αποτυχημένης διπλωματίας της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ που προφανώς το μόνο που επιχείρησε είναι να σώσει ότι σώζεται και αφού πρώτα έριξε τον πήχη πολύ χαμηλά.

Η αναξιόπιστη πολιτική του κ. Αναστασιάδη, ούτε και αυτή τη φορά κατάφερε να πείσει τους εταίρους μας στην Ε.Ε. ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο περνά μόνο μέσα από την έμπρακτη προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι ο μόνος τρόπος η Τουρκία, ως η κύρια υπαίτιος για τη μη λύση του Κυπριακού και την έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να κάνει ένα βήμα πίσω, είναι εάν αναγκαζόταν να το πράξει. Και αυτό που την ανάγκαζε, θα ήταν η επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων και η πρόκληση πολιτικού και οικονομικού κόστους.

Ακόμη μία φορά μείναμε στα λόγια και τις υποσχέσεις χωρίς κανένα έμπρακτο μέτρο. Και το χειρότερο αντί κυρώσεις, η Ε.Ε. έδωσε στην Άγκυρα «δώρα», με τη σύμφωνο γνώμη του κ. Αναστασιάδη.

Γραφείο Τύπου

26 Μαρτίου 2021

ροή ειδήσεων