Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΙΔΡΥΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Για ακόμη μια φορά οι εξελίξεις έχουν προλάβει την Κυπριακή Κυβέρνηση που πλέον προσπαθεί να περισώσει εκ των υστέρων τα αυτονόητα.

Από τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την δημοσίευση αξιολόγησης από την Κομισιόν γύρω από την πρόοδο της Τουρκίας για εκπλήρωση των κριτηρίων του οδικού χάρτη που απαιτούνται για ελευθέρωση της βίζας στους Τούρκους υπηκόους, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας σε συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόσο στην ολομέλεια όσο και με συγκεκριμένη ερώτηση προς την Κομισιόν, αναδείξαμε τον αυθαίρετο και προκλητικό τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν θεωρούσε εκπληρωμένα ή μερικώς εκπληρωμένα, συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν την Κύπρο, ενώ στην αξιολόγηση καταγραφόταν ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιμέναμε ότι τα 72 κριτήρια, ένα προς ένα, αποτελούν υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υποχρεώσεις που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελούν υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ και δεν μπορεί να απομονωθούν από άλλες.

Η Κομισιόν απλά δεν μπορεί να ανατρέπει τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ, η οποία αποτελείται από κράτη-μέλη και να ακυρώνει ένα κράτος-μέλος, επειδή θέλει να ευχαριστήσει τον Ερντογάν.

Η απόφαση της ΕΕ για ελευθέρωση της βίζας θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία και επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης βέτο.

Είναι γι’ αυτό το λόγο, που προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση, ότι από τότε έπρεπε να λειτουργήσει προληπτικά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση έστω και με καθυστερημένη αντίδραση οφείλει να διασφαλίσει εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ισότιμο μέλος της ΕΕ εμμένοντας στη θέση της και να μην αρκείται σε άνευ ουσίας επαινετικά σχόλια.

Γραφείο Τύπου
19 Οκτωβρίου 2016

ροή ειδήσεων