Η καλή προετοιμασία νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο
Ανακοινώσεις |

Οι επισημάνσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά για το κυπριακό, που έγιναν σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ και που αφορούν την προετοιμασία για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων και το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, επιβάλλεται να σημειωθούν και να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, αναμφίβολα, το κυπριακό θα επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και επιβάλλεται να υπάρξουν τέτοιες συνθήκες, έτσι ώστε να δημιουργούνται προοπτικές επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων και κυρίως να προκύπτει πρόταση λύσης, που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους.

Με βάση τα πιο πάνω, θεωρούμε ότι η καλή προετοιμασία ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, όπως:

  • Αναίρεση υποχωρήσεων και απόσυρση προτάσεων, που υπονομεύουν μέχρι και την ύπαρξη και τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Πλήρη συμβατότητα του πλαισίου των διαπραγματεύσεων με το διεθνές δίκαιο και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ρητή διασφάλιση της κατάργησης του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος και των αναχρονιστικών εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού πριν την έναρξη της ισχύος της όποιας συμφωνίας.

Επίσης, επιβάλλεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην κατεύθυνση του ΟΗΕ, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό, πως η οποιαδήποτε αλλαγή των όρων εντολής της UNFICYP και ιδιαίτερα η πιθανή μείωση του αριθμού των μελών της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο,

  • Θα αυξήσει το αίσθημα ανασφάλειας
  • Θα επιτρέψει την εκδήλωση ανεξέλεγκτων ενεργειών από το κατοχικό καθεστώς.

Το αποτέλεσμα θα είναι η εμπέδωση του διαχωρισμού και η αύξηση του βαθμού δυσκολίας των προσπαθειών επίτευξης συμφωνίας.

Δεν αρκεί η λεκτική αναφορά σε καλή προετοιμασία.

Επιβάλλεται συγκεκριμενοποίηση του περιεχομένου της καλής προετοιμασίας.

 

Γραφείο Τύπου

2 Οκτωβρίου 2018 

ροή ειδήσεων