Η κυβέρνηση αυτοακυρώνεται και θέτει την κατοχύρωση του χαλουμιού εν κινδύνω
ΠΟΠ χαλούμι
Ανακοινώσεις |

Η πρόταση του Υπουργού Γεωργίας για μείωση του ποσοστού πρόβειου και αιγινού γάλακτος στο μείγμα για την κατασκευή του χαλουμιού που έχει ήδη εγκριθεί ως ΠΟΠ, θέτει εν κινδύνω την κατοχύρωση του χαλουμιού που επιτεύχθηκε και ουσιαστικά ακυρώνει όλες τις επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την επιτυχία αυτού του σκοπού. Η προσπάθεια να αλλάξει ο φάκελος που έχει εγκριθεί προκαλεί σωρεία ερωτημάτων ως προς τα κίνητρα της κυβέρνησης και εύλογα προκύπτει το ερώτημα: πού οφείλεται η ανατροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση;

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι, τρείς μήνες μετά την εγγραφή του χαλουμιού στον κατάλογο των προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες εφαρμογής του, τέτοιες προσπάθειες ενδέχεται να αποβούν επιζήμιες.

Δεν διαφωνούμε ως προς τη βοήθεια των εξαγωγών χαλουμιών που έχουν γίνει δυνάμει των διαταγμάτων του Υπουργείου Εμπορίου αλλά όλες αυτές οι ενέργειες πρέπει να συνάδουν με τους νόμους και τα διατάγματα που έχουν εκδοθεί.

Ταυτόχρονα τασσόμαστε υπέρ της στήριξης του κλάδου ποιμνιοτροφίας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους διατροφής των ζώων τους, που έχει επέλθει λόγω της αύξησης των τιμών των σιτηρών ελέω πανδημίας. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει προϊόν του οποιουδήποτε εκβιαστικού ανταλλάγματος.

Γραφείο Τύπου

10 Φεβρουαρίου 2022

ροή ειδήσεων