Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει το κλίμα αντίδρασης κατά της Τουρκίας, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ
Ανακοινώσεις |

Τα ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ως αντίποινα για την τουρκική εισβολή στη Συρία και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τρόποι και δυνάμεις, που μπορεί να προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία, λόγω της επεκτατικής της πολιτικής.

Ακόμα και αν οι εν λόγω ενέργειες, δεν είναι τόσο ισχυρές, όσο θα έπρεπε να είναι, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι η Τουρκία, παρά την όποια γεωπολιτική της σημασία, δεν μπορεί να αφεθεί να δρα ανεξέλεγκτα.

Αυτό το μήνυμα εκπέμπεται και από τις διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, ως αντίδραση στις παράνομες ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει αυτό το κλίμα.

Δυστυχώς, η αποδοχή, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, της σύγκλισης της τριμερούς συνάντησης για το κυπριακό:

  • Με την τουρκική παρανομία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας να κορυφώνεται.
  • Με τις απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων να εντείνονται.
  • Με τις τουρκικές απειλές σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

αναιρεί τις οποιεσδήποτε ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, που υποτίθεται στοχεύουν στη λήψη μέτρων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας.

Οι παλινωδίες και το χάσμα μεταξύ διακηρύξεων και πράξεων, απενεργοποιεί την επιδίωξη να υποστεί η Τουρκία κυρώσεις, τέτοιες που θα της προκαλέσουν πραγματικό κόστος.

Η πολιτική της ηττοπάθειας και της προχειρότητας στο κυπριακό, συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός και διεκδικητικότητα.

Γραφείο Τύπου

30 Οκτωβρίου 2019

ροή ειδήσεων