Οι τέχνες και ο πολιτισμός, πρέπει να αποτελούν εθνική προτεραιότητα!!!
Ανακοινώσεις |

Γραπτή Δήλωση Κ. Ε. Δημοκρατικού Κόμματος Πανίκου Λεωνίδου

Δυστυχώς, ο Πολιτισμός και οι ανθρώποι που τον υπηρετούν, δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο.

Η πρωτοφανής κρίση που βιώνουμε έχει αναστείλει όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες και τα δημόσια θεάματα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού (ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες, μουσικοί κ.α.) λόγω και των ιδιαιτεροτήτων του καθεστώτος εργοδότησης τους, να βρίσκονται σε απόγνωση και αβεβαιότητα  .

Παράλληλα η επόμενη μέρα, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί ακόμα και αν επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή, ο φόβος των ανθρώπων να βρεθούν σε χώρους συνάθροισης θα παραμένει.

Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος, για να συνεχίσει να παράγει πολιτισμό,  πρέπει να έχει την ανάλογη στήριξη της επίσημης πολιτείας.  Παρά τις δραματικές εκκλήσεις και την αγωνία που εκφράζουν όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι στον χώρο, η κυβέρνηση δεν στήριξε εμπράκτως τις ανάγκες του κλάδου.

Έχουν παρέλθει δυστυχώς δυο μήνες από την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων περιορισμού και στήριξης όσων πλήττονται από τον κορωνοϊό και παραμένει κενό γράμμα η δέσμευση, ότι οι εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος, θα τύχουν ουσιαστικής στήριξης .

Πρέπει άμεσα, έστω και τώρα, να εξευρεθεί τρόπος οικονομικής ενίσχυσης τους και να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση στους φορείς του πολιτισμού.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα προτείνουμε μεταξύ άλλων την επαναφορά της τιμητικής σύνταξης καλλιτεχνών, εις ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης για την προσφορά των ανθρώπων αυτών στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις στηρίζουν με γενναιοδωρία την καλλιτεχνική δημιουργία. Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να αφουγκραστεί τις αγωνίες των ανθρώπων του πολιτισμού και να επενδύσει σε αυτόν.

Οι τέχνες και ο πολιτισμός άλλωστε, πρέπει να αποτελούν εθνική προτεραιότητα!

Γραφείο Τύπου                                                                                

15 Μαΐου 2020

ροή ειδήσεων