Η Τουρκία αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι είναι μια αδίστακτη και επικίνδυνη επεκτατική δύναμη
Ανακοινώσεις |

Η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης κατά των τουρκικών εξαγγελιών για νέα εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλεται να είναι έντονη, αποφασιστική και μεθοδική, καθώς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι η Τουρκία είναι αδίστακτη.

Οι νέες καταδικαστέες παράνομες ενέργειες, όπως η έκδοση NAVTEX για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 6 της ΑΟΖ της Δημοκρατίας και οι εξωφρενικές εξαγγελίες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, εν μέσω πανδημίας, δείχνουν ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει κανένα από τους στόχους της σε ότι αφορά την Κύπρο και το φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επικεντρώνονται στον λεγόμενο «διαμοιρασμό των εσόδων», υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση:

  • Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε διάλογο για θέματα δήθεν διαμοιρασμού των εσόδων.  
  • Πρέπει να επιμένει στο σεβασμό του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.
  • Πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επιβολή κυρώσεων και πρόκληση πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία.

Ελπίζουμε, ότι η επιβεβαίωση, πως η Τουρκία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής, αλλά ως μία επικίνδυνη, επεκτατική δύναμη, να καθορίσει τον άξονα της αντίδρασης της κυβέρνησης και τη γενικότερη πολιτική της στο κυπριακό.

Γραφείο Τύπου

16 Απριλίου 2020

ροή ειδήσεων