Η Τουρκική στάση, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας
Ανακοινώσεις |

Οι πρωτοβουλίες του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό είναι καλοδεχούμενες αλλά με δεδομένη την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, θα ήταν αφέλεια να πιστεύουμε ότι, μπορεί να έχει επιτυχή έκβαση μια πενταμερής διάσκεψη με τους απαράδεκτους όρους που θέτει η Τουρκία -περί λύσης δυο κρατών- και με τις συνεχιζόμενες παραβιάζεις της κυπριακής ΑΟΖ.

Η εμπειρία μας από την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ των τελευταίων ετών, μας οδηγεί στη δυσάρεστη διαπίστωση ότι κάθε φορά που εμείς πάμε σε μία διάσκεψη για να καθορίσουμε τη διαδικασία, η Τουρκία ζητά ανταλλάγματα επι της ουσίας.

Αυτό διαφαίνεται μέσα και από την πρώτη αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που θέτει προϋποθέσεις και επιχειρεί αλλοίωση της βάσης των συνομιλιών για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.

Θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι δεν μπορούμε να χαρίζουμε την ουσία, χάριν μιας διαδικασίας διότι αυτό που μένει στο τέλος είναι οι υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς.

Εκφράζουμε τέλος απογοήτευση για την αναφορά Γκουτέρες σε «Βόρεια Κύπρο» και όχι σε κατεχόμενη. Αυτό αποτελεί μια συνέχεια των αρνητικών αναφορών που είχε κάνει στην τελευταία έκθεση του για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Γραφείο Τύπου

17 Σεπτεμβρίου 2020

ροή ειδήσεων